четвер, 01 квітня 2021 12:52

Видали ліцензію на польоти на орбіту

Видали ліцензію на польоти на орбіту
Корабель Space Ship One / Wikipedia

1 квітня 2004-го Федеральне управління авіації США видало першу у світі ліцензію для польотів на орбіту - для приватного керованого космічного корабля Space Ship One.

Голова компанії Scaled Composites Берт Рутан і один із засновників Microsoft Пол Аллен у квітні 1996 року заснували приватна космічну програму Tier One. Її метою було просування комерційного космічного туризму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай вивів на орбіту Землі 4 нові супутники

Компанія сконструювала корабель Space Ship One. На початку польоту він піднімається на висоту 14 км за допомогою спеціального літака White Knight. Потім відбувається відстикування, у Space Ship One вмикається ракетний двигун, який підіймає корабель до висоти 50 км. Максимальна швидкість у цей момент досягає 3500 км/год, що значно менше, ніж перша космічна швидкість - 28400 км/год, яка потрібна для виходу на навколоземну орбіту.

Подальша подорож до межі атмосфери, ще на 50 км, відбувається під дією інерції по параболічній траєкторії, на зразок кинутого каменю. У космосі Space Ship One перебуває близько 3 хв. Трохи не доходячи до апогею траєкторії, корабель піднімає вгору крила і хвіст, щоб при зворотному падінні та вході в щільні шари атмосфери, стабілізувати корабель і вивести його з пікіруючого польоту. У такому вигляді спускається на висоту 17 км, де знову приймає початкове положення крил і летить на аеродром на зразок планера.

Усього апарат зробив 17 польотів. Перший - безпілотний, а останні 3 - суборбітальні, тобто вище 100 км. Перший пробний безпілотний політ на висоту 14,63 км, відбувся 20 травня 2003 року. Перший пілотований політ на висоту 14 км - 29 липня 2003-го. 4 жовтня 2004 року апарат здійснив останній політ. Пілот Брайан Бінні піднявся на висоту понад 112 км і благополучно сів. Політ відбувся без збоїв. Був побитий рекорд висоти для пілотованих літаків, що тримався 41 рік - у серпні 1963-го Джо Вокер піднімав Х-15 на висоту 107,9 км.

Зараз ви читаєте новину «Видали ліцензію на польоти на орбіту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути