Ексклюзиви
вівторок, 12 листопада 2019 08:10

Від рішень Білого дому у виграші Росія - New York Times

Від рішень Білого дому у виграші Росія - New York Times
Дональд Трамп. Фото: NYT.

У виграші від рішень Білого дому залишається Росія, вважає впливове американське видання New York Times.

"Президент Дональд Трамп не лише намагався затінити роль Росії у виборах 2016-го, а й затримав майже 400 мільйонів доларів військової допомоги Україні, що становить десяту частину українського бюджету на оборону, на її війну з російськими силами" - йдеться в аналітичній статті "Трамп, Україна та імпічмент. Інсайдерська розповідь про те, як ми докотилися до такого".

Видання згадує потужний тиск, що його чинив Білий дім Трампа на "одну з найслабших держав Європи", зауважуючи, що Зеленський "ухилявся від виконання вимог Білого дому протягом місяців".

"Трамп сповідує маргінальну теорію, яка була спростована обґрунтованими доказами: нібито центральну подію в кампанії 2016 року - викрадення приватних листів з комп'ютерів Демократичної партії та їх оприлюднення на шахрайському веб-сайті WikiLeaks – організувала не Росія (що доведено американською розвідкою і слідством), а Україна" - NYT припускає: Якби Трампові вдалося просунути цю теорію, можливо, він зміг би "нівелювати докази того, що росіяни докладали зусиль до його обрання, і зняв би питання щодо його легітимності".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В США сподіваються на мирні домовленості між Україною і РФ

Видання нагадує, що через три дні після присяги Володимира Зеленського посол США в Євросоюзі Гордон Сондланд і спецпредставник у справах України Курт Волкер вирушили на зустріч в Овальному кабінеті. Там вони похвалили його, як реформатора, котрий заслужив на американську підтримку.

За словами Волкера, президент США зауважив тоді: "Усі вони корумповані, вони всі жахливі люди", додавши: "вони намагалися мене зняти".

"Трамп, очевидно, мав на увазі розкриття Україною 2016-го даних про десятки мільйонів доларів таємних платежів для Пола Манафорта, тогочасного керівника його виборчої кампанії, - пояснює газета. - Манафорт був змушений відійти від кампанії й зараз перебуває у в'язниці за злочини, пов'язані з цими виплатами".

"Протягом чотирьох років Росія воює за розширення свого впливу на українській території. Загинуло близько 13 тисяч українців… Тейлор розповідає про свою поїздку на передову... Йому було ніяково, коли український командир, не знаючи, що Білий дім затримує військову допомогу, дякував йому за підтримку України з боку Америки", - резюмує видання.

Посаду спецпредставника США з питань України, яку раніше займав Курт Волкер, скасують. Очікується, що всі повноваження спецпредставника перейдуть до інших чиновників Держдепартаменту, чиє портфоліо містить український напрям політики.

Зараз ви читаєте новину «Від рішень Білого дому у виграші Росія - New York Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути