Ексклюзиви
субота, 03 листопада 2018 06:06

Вічний вогонь — природній феномен, який не гасять дощ і сніг
8

Янардаг — природний вічний вогонь, який палає з найдавніших часів на схилі пагорба в Азербайджані.
Фото: wikimedia
Магазин, приміщення тощо. Все богослужіння було навколо цього круглого каменю
Вогняний храм, всередині якого постійно горить вогонь
У часи зороастрійців тут горів природній газ, та всередині XIX стл. внаслідок землетрусу полум'я зникло. Паломники зрозуміли це як покарання від богів і залишили місце
Зараз газ подають по газопроводу з сусіднього Баку

4 тис. років безперервно горить вогонь на пагорбі Янардаг на Апшеронському півострові у Азейбарджані. Ця пожежа - побічний ефект багатих запасів природного газу, які іноді досягають поверхні.

Раніше на території Азейбарджану було багато таких вогнів, але вони знижували тиск газу під землею, чим перешкоджали комерційному видобутку. Венеціанський дослідник Марко Поло під час своєї подорожі Азейбарджаном у XIII столітті спостерігав десятки таких вогнів, про що згадує у своїх записах. Зараз більшість з них загасили - пишуть CNN.

Свого часу вогні грали ключову роль в стародавній зороастрійської релігії, яка процвітала в Азербайджані ще до нашої ери. Для зороастрійців вогонь - зв'язок між людьми і надприродним світом. Полум'я допомагає знайти духовність і мудрість, символізує очищення. Сьогодні більшість туристів відвідують Янардаг через його красу, а не з релігійних причин.

"Особливо чудовий вид можна спостерігати вночі або взимку. Коли випадає сніг, він розчиняється в повітрі, не досягаючи землі" - розповідає Рахіла, місцевий гід.

Для більш глибокого розуміння історії вогнепоклонників в Азербайджані туристи можуть відправитися на схід від Баку, в храм вогню Атешгях, який був побудований в XVII-XVIII стл. індійськими поселенцями. З давніх часів люди вважали, що тут знаходиться бог.

"Атешгях" походить від перського словосполучення "будинок вогню". Центральний елемент комплексу - вівтарна святиня з куполом. Вічне полум'я, яке виникло з природних причин, горіло над цим вівтарем до 1969 року, але сьогодні газ до вівтаря подають через основне газопостачання Баку і підпалюють виключно для відвідувачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали знімки унікального природного явища

Комплекс оточує стіна з вбудованими камерами та кімнатами. Тут жили паломники, торговці та аскети.

З кінця XIX століття храм перестав бути місцем поклоніння. З 1975 комплекс функціонує як музей. За рік його відвідують до 15 тис. відвідувачів.

В Баку сталося виверження другого у світі за величиною грязьового вулкана Отман-Боздаг.

Зараз ви читаєте новину «Вічний вогонь — природній феномен, який не гасять дощ і сніг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути