четвер, 01 березня 2018 23:33

Вибори в Каталонії: Пучдемон відмовився очолити уряд

Вибори в Каталонії: Пучдемон відмовився очолити уряд
Екс-глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон утік до Бельгії. Фото: Reuters

Колишній голова уряду Каталонії Карлес Пучдемон відмовився знову очолити регіон.

Про це він заявив у відеозверненні з Брюсселя.

Пучдемон закликав підтримати Жорді Санчеса – іншого прихильника незалежності Каталонії. Зараз Санчес перебуває в тюремному ув'язненні. Йому пред'явлені звинувачення в заколоті.

На дострокових парламентських виборах 21 грудня минулого року перемогу здобули прихильники незалежності регіону на чолі з Пучдемоном. Його переобрання ускладнюється тим, що він ховається в Бельгії.

Якщо екс-глава Каталонії повернеться в Іспанію, то буде заарештований. Згідно із законодавством, перед початком першого раунду голосування кандидат на пост глави Каталонії повинен з'явитися в парламент, щоб представити свою програму і взяти участь у дебатах. Дистанційного присутності по відеозв'язку регламент не передбачає.

Дострокові вибори в парламент Каталонії призначили після того, як регіон оголосив про незалежність за підсумками місцевого референдуму в жовтні минулого року. Мадрид назвав голосування незаконним і запровадив у Каталонії пряме правління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пучдемон знову може очолити Каталонію

Нагадаємо, 1 жовтня в Каталонії відбувся референдум про незалежність. Згідно з результатами, за незалежність проголосували 90,18% при явці в 43%. Уряд Іспанії не визнала де-факто оголошення Каталонією незалежності, вимагаючи від влади автономії чітко висловитися щодо незалежності регіону.

27 жовтня уряд Каталонії проголосувало за проголошення незалежності від Іспанії.

У той же час Сенат Іспанії проголосував за введення в дію ст. 155 Конституції країни, згідно з якою призупиняється самоврядування в Каталонії. У той же день прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой розпустив парламент Каталонії і оголосив нові вибори.

Після повідомлення в офіційній газеті іспанського уряду управління в Каталонії перейшло до уряду в Мадриді.

Після цього колишній голова Каталонії Карлес Пучдемон втік до Бельгії. Він заявив, що буде знаходитися в Бельгії до позачергових виборів в каталонський парламент.

Зараз ви читаєте новину «Вибори в Каталонії: Пучдемон відмовився очолити уряд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути