середа, 29 червня 2022 14:14

Спецтема: Війна Росії проти України

"Ви для Росії ворог": Зеленський виступив на саміті НАТО

"Ви для Росії ворог": Зеленський виступив на саміті НАТО
Президент України Володимир Зеленський закликав вводити більше санкцій проти РФ на саміті НАТО. Фото: Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 30 червня, виступив на саміті НАТО в Мадриді по відеозвʼязку.

Він зауважив, що Альянс для Росії завжди був ворогом, а всі колишні країни Радянського Союзу РФ не вважає незалежними державами. Свій виступ президент оприлюднив у Telegram.

Також Зеленський наголосив на тому, що хоче виступити на наступному саміті особисто, але якщо до того часу Альянс не розвалиться. Цьому може посприяти російська агресія.

"Усі ви прекрасно усвідомлюєте, якими є насправді цілі Росії. Не один рік вона погрожувала розпочати війну. Погрожувала – якщо Україна вступить до НАТО. Але Україна не в НАТО, а повномасштабна війна Росії проти нашої держави триває вже 126 днів – після восьми років війни на Донбасі. Тож чому десятиліттями всі вірили, що саме НАТО своїми діями нібито може спровокувати Росію на щось?" – наголосив він.

Окрім цього, він зазначив, що війна в Україні не має затягнутися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент розказав, яку перевагу Україні дала недооцінка в світі

"Війна не має затягуватися. Щоб цього не було, щоб ми зламали російську артилерійську перевагу, нам потрібно значно більше таких сучасних систем, сучасної артилерії", – сказав Зеленський.

Глава держави наголосив, що мета Росії очевидна. У Кремлі не розглядають ту ж Литву як незалежну країну. Натомість для Кремля вона – республіка Радянського Союзу, яку неодмінно потрібно повернути. І доки ми намагаємось віддалитися від СРСР, у Росії з усіх сил прагнуть відновити його. Буквально воскресити, щоб офіційна Москва мала можливість продовжувати свій вплив, додав він.

За словами президента, Україні також потрібна сучасна протиракетна й протиповітряна оборони для захисту цивільних від російських ракетних атак і бомбардувань.

"Надавши їх нам, ви можете повністю зламати тактику Росії по знищенню міст і терору проти цивільного населення. Це фундаментальна річ. Відстань від Києва до Мадрида – менша, ніж дальність тих ракет, які застосовуються проти нас. Хіба може одна держава відповісти на таку загрозу без допомоги партнерів? Ви можете надати цю допомогу", – зазначив він.

Зеленський наголосив і на важливості санкцій проти Російської Федерації. Також він зазначив, що Україні потрібні гарантії безпеки. Він сказав, що НАТО має знайти місце для України у спільному безпековому просторі і допомогти виграти війну, в іншому разі на Альянс чекає відкладена війна з Росією.

"Або – невідкладна достатня для перемоги допомога Україні, або – відкладена війна Росії з вами", – сказав він.

Президент порівняв політику "відкритих дверей" НАТО з турнікетами у київському метро.

"Політика відкритих дверей НАТО не повинна нагадувати старі турнікети київського метро: вони відкриті, а коли підходиш – турнікети закриваються, доки не заплатиш. Хіба Україна ще не достатньо заплатила? Хіба наш внесок у захист і Європи, і всієї цивілізації досі недостатній? То що ж іще потрібно?" – сказав Зеленський.

28 червня в столиці Іспанії Мадриді стартував саміт НАТО. Триватиме три дні. Лідери держав та урядів розглядають шляхи посилення політики стримування й оборони, розвитку оборонних спроможностей Альянсу у новій ситуації з безпеки, що склалася після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Зараз ви читаєте новину «"Ви для Росії ворог": Зеленський виступив на саміті НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути