понеділок, 16 листопада 2020 15:54

Вдова ексспівробітника ФСБ, отруєного радіоактивним полонієм, подала до суду позов проти Росії

Вдова ексспівробітника ФСБ, отруєного радіоактивним полонієм, подала до суду позов проти Росії
Екс-співробітник ФСБ, отруєний радіоактивним полонієм, Олександр Литвиненко. Фото: Getty Images

Вдова колишнього співробітника російських спецслужб Олександра Литвиненка, який помер 14 років тому у Британії від отруєння радіоактивним полонієм, подала проти Росії позов до Європейського суду з прав людини. Про це повідомляє The Guardian.

Марина Литвиненко вимагає €3,5 млн компенсації за отруєння чоловіка. У своєму позові вдова вимагає майже €2 млн збитків, які заробив би її чоловік. Ще €1,5 млн - як штраф за порушення її прав.

Юристи вдови допрацювали позов, який жінка подала в суд ще 2007 року. У позові закликають визнати зв'язок між різними вбивствами і замахами в країнах Європи, до яких, як зазначається, мали відношення російські спецслужби. Серед перелічених замахів - отруєння Сергія Скрипаля та його доньки Юлії (2018 рік) та російського опозиціонера Олексія Навального (2020 рік).

"Минуло майже 14 років відтоді, як убили мого чоловіка. Нам довелося боротися, щоб домогтися публічного розслідування. Це був злочин, замовлений державою. Зараз ми говоримо не тільки про отруєння мого чоловіка, але й Сергія і Юлії Скрипалів, а також лідера російської опозиції Олексія Навального. Це була хімічна зброя, заборонена зброя знищення", - наголосила вдова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навального можуть повторно отруїти в Росії

Литвиненко був співробітником радянських і російських спецслужб (1988-1999), потім - опонентом президента Російської Федерації Володимира Путіна. Згодом Литвиненко отримав політичний притулок у Великій Британії.

У листопаді 2006 року в Лондоні Литвиненко зустрівся з ексспівробітником ФСБ Андрієм Луговим, після чого потрапив до лікарні з отруєнням. Литвиненко помер 23 листопада 2006-го від променевої хвороби, яку викликало отруєння полонієм-210. Розслідування Британії встановило, що до цього злочину причетні чинний депутат Держдуми Андрій Луговий і підприємець Дмитро Ковтун. Однак вони неодноразово заперечували це.

Скрипалів отруїли в місті Солсбері 4 березня 2018 року. Британська влада звинуватила в цьому російські спецслужби, зокрема офіцерів Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ, які працювали під псевдонімами Олександр Петров і Руслан Боширов. Третім підозрюваним росіянином виявився 45-річний Сергій Федотов, його справжнє імʼя - Денис Сергеєв. Згодом також стало відомо, що до отруєння Скрипалів причетний ще один підозрюваний.

Навальний потрапив до лікарні Омська із сильним отруєнням 20 серпня. Наступного дня його відправили літаком у Німеччину. Згодом німецький уряд та Організація із заборони хімічної зброї заявили, що Навального отруїли речовиною з групи "Новичок".

Зараз ви читаєте новину «Вдова ексспівробітника ФСБ, отруєного радіоактивним полонієм, подала до суду позов проти Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути