Ексклюзиви
понеділок, 03 квітня 2023 07:08

Спецтема: Війна Росії проти України

Вбивство колаборанта Фоміна у Петербурзі: в ISW розкрили цікаві подробиці

Вбивство колаборанта Фоміна у Петербурзі: в ISW розкрили цікаві подробиці
Кремль може використати вбивство "військора" Владлена Татарського (Максима Фоміна), щоб посилити цензуру в російському суспільстві. Фото: росЗМІ

Кремль може використати вбивство російського пропагандиста Владлена Татарського (Максима Фоміна) в кафе у Санкт-Петербурзі для посилення цензури в російському суспільстві.

Ліквідація "військкора" також може бути частиною ескалації внутрішніх конфліктів у Росії за участю приватної військової компанії "Вагнер", повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

"Схоже, що вбивство Татарського навмисно інсценували у приміщенні, яке належить засновнику та фінансисту ПВК "Вагнер" Євгену Пригожину. Деякі російські політологи припускали, що й сам очільник "вагнерівців" мав бути присутнім на заході, хоча підтвердження цього припущення немає. Смерть Татарського могла бути попередженням Пригожину, який почав все частіше ставити під сумнів основні тези Кремля про війну в Україні та зазіхати на пост президента РФ", – йдеться у повідомленні.

Біографія та поведінка "військкора" мають схожість із Пригожиним, оскільки обидва стали видними ультранаціоналістичними фігурами після того, як були ув'язнені і отримали помилування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни заявили про затримання підозрюваної у вбивстві Татарського

"Можливо, це гучне вбивство відлякає людей від відвідування подібних заходів. Ця атака також може бути спробою влади залякати інших блогерів, пов'язаних із ПВК "Вагнер", – сказано у свіжому звіті аналітиків.

На думку експертів ISW, з цими ж цілями у березні ФСБ проводила рейди у барах Москви та Санкт-Петербурга, розпочаті на підставі звинувачень у тому, що особи у цих барах надають фінансову допомогу ЗСУ та залучають неповнолітніх до "антигромадських дій".

Тоді президент Росії Володимир Путін дав вказівку ФСБ посилити контррозвідувальні заходи та "припинити поширення проукраїнської ідеології".

Фомін ‒ так званий військовий блогер терористів, сепаратист із Донбасу, до 2014 сидів у тюрмі в Горлівці за грабіж.

У російському місті Санкт-Петербург в неділю в кафе стався вибух, де колаборант проводив "творчий вечір". Статуетка, в якій була бомба, вибухнула. Її Татарському подарувала незнайомка, що прийшла на "творчий вечір". Він загинув. РосЗМІ повідомляють про 30 постраждалих у кафе.

Зараз ви читаєте новину «Вбивство колаборанта Фоміна у Петербурзі: в ISW розкрили цікаві подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути