понеділок, 05 червня 2023 10:46

Вбивця застрелив брата Джона Кеннеді: дата

Вбивця застрелив брата Джона Кеннеді: дата
Момент після замаху на Кеннеді / Getty Images

5 червня 1968-го невдовзі після півночі сенатора Роберта Кеннеді застрелили в готелі "Амбасадор" у Лос-Анджелесі після його перемоги на президентських праймеріз у Каліфорнії. Відразу після того, як оголосив своїм прихильникам про перемогу, в Кеннеді кілька разів вистрілив палестинець 24-річний Сирхан Сирхан. Кеннеді помер наступного дня. Роберт був братом президента Джона Кеннеді, якого застрелили за п'ять років до цього, 22 листопада 1963 року.

Літо 1968-го було бурхливим часом в американській історії. Війна у В'єтнамі й антивоєнний рух досягли піку. Борця за права чорношкірих Мартіна Лютера Кінґа-молодшого убили навесні, що спричинило заворушення в країні. Через ці заворушення президент Ліндон Джонсон вирішив не балотуватися на другий термін на майбутніх президентських виборах. Роберт Кеннеді, молодший брат Джона й колишній генеральний прокурор США, вирішив іти в президенти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сфотографували автомобіль, який належав родині Кеннеді

Багато хто вважав тоді Кеннеді єдиною людиною в американській політиці, здатною об'єднувати громадян країни. Меншини любило його за чесність і відданість справі захисту громадянських прав. Після перемоги на попередніх виборах у Каліфорнії Кеннеді дістав можливість висунути свою кандидатуру від Демократичної партії і змагатися з кандидатом-республіканцем Річардом Ніксоном на виборах.

Коли зіркові спортсмени Рафер Джонсон і Рузвельт Ґріер супроводжували Кеннеді через задній вихід з готелю "Амбасадор", Сирхан виступив вперед зі згорнутим рекламним плакатом, ховаючи револьвер 22-го калібру. Він був лише за 30 см, коли кілька разів вистрілив в Кеннеді. Ґріер і Джонсон звалили Сирхана на землю, але не раніше, ніж п'ять перехожих зазнали поранень. Після цього Ґріер збожеволів і решту життя винив себе, що дозволив застрелити Кеннеді.

Сирхан, який народився в Палестині, зізнався в злочині на суді й був засуджений до смертної кари 3 березня 1969 року. Але оскільки Верховний суд Каліфорнії 1972-го скасував усі вироки смертної кари, Сирхан провів решту життя в тюрмі.

Як пише New York Times, відтоді він заявив, що, на його думку, Кеннеді відідгравав важливу роль в утисках палестинців. Від демократів у 1968 року балотувався Г'юберт Гамфрі, але програв Ніксону.

Зараз ви читаєте новину «Вбивця застрелив брата Джона Кеннеді: дата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути