вівторок, 24 серпня 2021 10:21

Вбивця 77 людей хотів потрапити до в'язниці, а не в психлікарню
6

Йорн Овербай, який приплив на човні до острова, щоб врятувати підлітків
Фото: Getty Images
Кафе на острові Утойя, де Брейвік убив перших 13 підлітків. Його зараз підпирає 69 стовпів в пам'ять про 69 загиблих на острові
Мемориал с именами 77 погибших в теракте в правительственном квартале Осло, где произошел взрыв
Головна будівля на острові Утойя, де відбулися криваві події
Скеля, де підлітки, які вижили, ховалися від Брейвіка

24 серпня 2012-го Андерс Брейвік, який убив 77 людей у ​​результаті вибуху і стрілянини 22 липня 2011 року в Норвегії, засуджений до 21 року в'язниці. Це максимальний строк, передбачений норвезьким законодавством. 33-річний правий екстреміст з антимусульманськими поглядами, зробив нападу в столиці країни Осло, і в молодіжному таборі на сусідньому острові Утоя, бо хотів привернути увагу до того, що називав "ісламською колонізацією" Європи. Це найбільш смертоносний нападу, який країна з 5-мільйонним населенням пережила з часу Другої світової війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затримали чоловіка, який погрожував вибухом біля Конгресу США

Бійня почалася близько 15:25 коли Брейвік підірвав фургон, начинений вибухівкою, до урядових будівель в центрі Осло, в результаті чого вісім осіб загинули і більше 200 отримали поранення. Приблизно через дві години Брейвік в костюмі поліцейського прибув на острів Утойя, приблизно в 40 км від Осло, в літній табір для сотень підлітків, організований правлячою Лейбористською партією. Там методично застрелив 69 осіб, більшість з них підлітки. Деякі з жертв намагалися врятуватися в безпечне місце, коли він їх застрелив. Більш ніж через годину після початку перестрілки прибули поліцейські, і Брейвік здався.

Пізніше влада виявила, що незадовго до смертоносних атак Брейвік опублікував в інтернеті маніфест на 1500 сторінках, що засуджує мультикультуралізм та іслам, які він вважав небезпечними для Європи. Також стало відомо, що Брейвік, який виріс в норвезькій сім'ї середнього класу, витратив як мінімум кілька років на підготовку до терактів, започаткувавши сільськогосподарський бізнес, щоб серед іншого купувати хімікати для створення вибухівки.

Під час 10-тижневого судового розгляду у справі Брейвіка навесні 2012 року він визнав, що скоїв напади, але сказав, що його жертви були співучасниками їх смерті, тому що підтримували мультикультуралізм і мусульманську імміграцію, що, на його думку, поставило Норвегію під загрозу. 24 серпня 2012 Брейвік був засуджений до 21 року тюремного ув'язнення - максимального покарання, дозволеному в Норвегії, де немає смертної кари. Однак його термін може бути продовжений, доки він вважається загрозою для суспільства. Прокуратура стверджувала, що Брейвік божевільний і його слід відправити до психіатричного закладу, а не в тюрму, але суд постановив, що він осудний, і це рішення задовольнило Брейвіка, який хотів, щоб його напад розглядали як політичну заява, а не дії психічно хворого людини.

Зараз ви читаєте новину «Вбивця 77 людей хотів потрапити до в'язниці, а не в психлікарню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути