вівторок, 24 листопада 2020 14:36

Ватажка африканських повстанців засудили довічно

Ватажка африканських повстанців засудили довічно
Нтабо Нтабері виступає перед прихильниками / Getty Images

Колишнього лідера повстанців Демократичної республіки Конго засудили до довічного ув'язнення за злочини проти людяності, зокрема масові вбивства та зґвалтування.

Військовий суд визнав Нтабо Нтабері винним у вбивствах, зґвалтуваннях, сексуальному рабстві та вербуванні дітей віком до 15 років. Рішення винесли після закінчення 2-річного суду, під час якого показання дали 178 жертв. В ООН заявили, що вирок показав - безкарність не є неминучою. Про це пише ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Конго помер український військовий

"Цей вердикт - джерело великих надій для багатьох жертв конфліктів в країні - їхні страждання були почуті та визнані", - заявила глава миротворчої місії ООН в країні Лейла Зерругі.

Нтабері, також відомий як Шека, - один із лідерів групи повстанців під назвою "Захисники Конго Ндума". Бойовики діяли в неспокійній східній провінції Північне Ківу. Схід країни давно охоплений конфліктами, які підживлює велика кількість цінних ресурсів в цьому районі. Між 1998 роком і 2003-м у країні тривала громадянська війна. Деякі повстанці продовжують боротися і вчиняти звірства.

Нтабері здався місії ООН 2017-го. Влада вперше видала ордер на його арешт 2011 року, звинувативши в організації рейдів на села в середині 2010-го. Під час цих рейдів члени його ватаги і 2 інших зґвалтували близько 400 осіб і вбили майже 300.

Нтабері переховувався 6 років, але врешті здався миротворцям ООН разом із командиром іншої ватаги, якого також засудили до довічного ув'язнення за злочини, вчинені в Північному Ківу.

Зараз ви читаєте новину «Ватажка африканських повстанців засудили довічно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути