середа, 28 липня 2021 18:57

Вакцинували 90% населення за тиждень

Вакцинували 90% населення за тиждень
Буддійському монаху роблять щеплення перед портретом короля Бутану / Getty Images

Гімалайське королівство Бутан повністю вакцинувало 90% дорослого населення.

Це зробили за сім днів після отримання вакцин через іноземні пожертвування. Про це пише Al Jazeera.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Буде ще 47 млн вакцин. Цьогоріч щеплять більшість дорослих українців - Кабмін

Крихітна країна, затиснута між Індією і Китаєм, є домом для майже 800 тис. осіб. За даними ООН, це, можливо, найшвидша кампанія вакцинації.

"Нам потрібен світ, в якому країни, у яких є надлишки вакцин, жертвують тим, хто досі їх не отримав. Світ може в них повчитися. У такій країні, як Бутан, мало лікарів, мало медсестер, але є цілеспрямований король і лідери в уряді", - каже представник ООН в Бутані Вілл Паркс.

Крихітна країна швидко витратила більшість з 550 тис. доз вакцин AstraZeneca, подарованих Індією в кінці березня. На початку квітня Індія припинила експорт вакцин через величезний сплеск коронавірусу в себе. Зіткнувшись зі зростаючим розривом у часі між першою і другою дозами, Бутан звернувся до світу. Півмільйона доз пожертвували США, 250 тис. Данія, 150 тис. мають прибути з Хорватії, Болгарії та Китаю.

Бутан, відомий тим, що вимірює валове національне щастя. Там зареєстрували менше ніж 2,5 тис. випадків коронавірусу і дві смерті.

Багато західних країн з набагато більшими ресурсами ще не вакцинували таку велику кількість дорослих, які мають право на вакцинацію.

Експерти в галузі охорони здоров'я кажуть, що невелика чисельність населення Бутану допомогла, але країна також отримала вигоду від переконливих і ефективних повідомлень від вищих посадових осіб і налагодженої системи зберігання. Уряд Бутану очолюють практикуючі лікарі. Прем'єр, глава МЗС і міністр охорони здоров'я - професіональні медики.

Прем'єр і король Джігме Кхесар Намгєл Вангчук також були ранніми прихильниками вакцинації, що розвіяло побоювання населення. Король сам здійснив поїздку по країні, щоб підвищити обізнаність про вакцинацію.

Бутан - останнє буддійське королівство в Гімалаях, але воно перейшло від абсолютної монархії до демократичної конституційної монархії.

В Італії з лютого 2021 року майже 99% смертей від ускладнень Covid-19 зафіксували серед людей, які не були повністю вакциновані.

Зараз ви читаєте новину «Вакцинували 90% населення за тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути