середа, 31 березня 2021 18:18

"Вагнерівці" порушують права людини в Африці

"Вагнерівці" порушують права людини в Африці
Вантажівка Wagner Group в ЦАР / Getty Images

За даними експертів ООН, російські найманці з так званої ЧВК "Вагнера", порушували права людини в Центральноафриканській Республіці під час боїв на стороні урядових військ.

ООН заявила, що стурбована зв'язками між російськими найманцями і серією жорстоких нападів у ЦАР після виборів в кінці грудня. Про це пише The Guardian.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія влаштувала невдалу провокацію з двійником Пригожина

Після того, як альянс повстанських груп у ЦАР почав наступ на урядові війська, країну охопила нова хвиля громадянської війни. Вибори виграв чинний президент Фостен-Аршанж Туадера, якого привели до присяги у вівторок. Його перемога призвела до посилення боїв на початку року, бо повстанці прагнули взяти в оточення столицю Бангі.

Армія на стороні Туадери користується військовою підтримкою Росії і Руанди. В останні місяці найманці групи "Вагнера" сприяли успішному контрнаступу проти повстанців.

За даними експертів ООН, росіяни тісно співпрацюють з 15-тисячною миротворчою місією ООН, яка базується в ЦАР з 2014-го. Місія ООН має захищати цивільне населення і гарантувати змогу країні створювати міцні інститути.

Експерти ООН заявили, що отримали повідомлення про серйозні порушення прав людини і міжнародного гуманітарного права "вагнерівцями". Вони включають масові страти без суду, довільні затримання, тортури і насильницьке переміщення цивільного населення. Близько 240 тис. жителів країни в останні тижні покинули свої домівки через бої. Експерти ООН кажуть, що почастішали напади на гуманітарні організації, а також випадки насильницьких зникнень.

"Вагнерівці", пов'язані з Євгеном Пригожиним - олігархом і союзником Путіна. Вашингтон звинувачує Пригожина у втручанні в вибори в США в 2016-му. ФБР пропонує винагороду в розмірі $250 тис. за інформацію, що допоможе його арешту.

Експерти ООН нарахували 3 взаємопов'язаних групи "вагнерівців", що діють в ЦАР. Гірничодобувна фірма Lobaye Invest, яка добуває золото і діаманти. На неї накладено санкції США. Sewa Security Services охороняє президента та інших високих чиновників ЦАР. Третя Wagner Group воює.

Коаліцію повстанців в ЦАР очолює колишній президент Франсуа Бозізе, який захопив владу в результаті перевороту в 2003-му і був повалений 10-ма роками пізніше, кинувши країну в жорстоку міжрелігійну війну. Бозізе втік за кордон в 2013-му, але повернувся в кінці 2019-го. Тоді колишня французька колонія зіткнулася з новим витком насильством. Він та інші лідери опозиції відмовилися визнати Туадеру переможцем виборів, посилаючись на фальсифікації.

Урядові війська відбили ряд міст уздовж стратегічної дороги, що зв'язує Бангі з сусіднім Камеруном, і наближаються до оплоту Бозізе.

Документи показують на масштаби операцій "вагнерівців" в Африці. Амбіції Росії - перетворити регіон в стратегічний центр. У документах йдеться, що їх діяльність тісно координується з високими чиновниками в російському МЗС і міноборони.

Зараз ви читаєте новину «"Вагнерівці" порушують права людини в Африці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути