середа, 15 листопада 2017 10:09

У Зімбабве військові вчинили заколот: усе, що відомо
8

15 листопада армія Зімбабве захопила штаб-квартиру ZBC - державного мовника підконтрольного президенту Роберту Мугабе.

Військові затримали міністра фінансів Ігнатіуса Чомбо. Військове втручання відбулось після тижневої політичної кризи, викликаної рішенням Мугабе звільнити свого давнього союзника Еммерсона Мнангагву з посади віце-президента і призначити на цю посаду свою дружину Грейс Мугабе. За останніми повідомленнями, президент перебуває під домашнім арештом, а його дружина втекла з країни та знаходиться на території Намібії, повідомляє Sky News.

За повідомленням із соціальних мереж від місцевих жителів, бронетехніка заблокувала казарми президентської гвардії на заході столиці Хараре. Також кілька колон техніки були помічені на шляху до столиці.

Військовий заколот в Зімбабве проти президента Роберт Мугабе
Фото: REUTERS
Військовий заколот в Зімбабве проти президента Роберт Мугабе
Військовий заколот в Зімбабве проти президента Роберт Мугабе
Захоплене приміщення телеканалу
Керівники армії, які заявили про "наведення порядку" в країні

Зімбабве знаходиться в Південній Африці. До 1980 року мала назву Південна Родезія. Президентом країни є 93-річний Мугабе. Перебуває при владі з 1980-го. Тоді країна отримала незалежність від Великої Британії. Населення - 14,5 млн осіб. Це одна з найбідніших країн світу. За показником ВВП на душу населення за паритетом купівельної спроможності Зімбабве знаходиться на 166 місці серед 185 країн (дані Світового банку. - Gazeta.ua).

Автор: ВВС
  Президент Роберт Мугабе править країною 35 років
Президент Роберт Мугабе править країною 35 років

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сотні голодних зімбабвійців з"їли слона (ФОТО)

У відповідь воєначальник країни Константіно Чівенга заявив, що армія відмовляється прийняти звільнення Мнангагви. Військові побоюються, що відставка президента стане кроком на шляху до передачі влади дружині президента.

Військові заарештували президента країни Роберта Мугабе і його дружину Грейс, стверджує АР.

Арешт стався в ході заворушень, коли армія займала ключові об'єкти столиці. Глава республіки і його сім'я, як заявили військові, знаходяться "в безпеці і цілі".

Автор: REUTERS
  Керівники армії, які заявили про "наведення порядку" в країні
Керівники армії, які заявили про "наведення порядку" в країні

"Наші дії спрямовані на злочинців навколо нього (президента Мугабе - Gazeta.ua), які скоюють злочини, які викликають соціальні та економічні страждання в країні, щоб притягнути їх до відповідальності", - каже генерал-майор Сібусісо Мойо, начальник служби тилу армії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дореформувалися: У казні Зімбабве залишилося всього $217

Президент Південноафриканської Республіки Джейкоб Зума закликав до мирного вирішення протистояння армії та Мугабе. Зума додав, що вранці він спілкувався з президентом Зімбабве. Мугабе повідомив, що військові зачинили його вдома, але він у повному порядку, повідомляє Independent.

Один із головних опозиціонерів Мугабе Віктор Матемаданда, лідер ветеранської організації Зімбабве, закликав до військового перевороту. Заявив, що Мугабе треба усунути з посади президента, а військовий переворот піде країні на краще, повідомляє Independent.

В столиці країни Харарре чуються вибухи. Військові заперечують, що вони застосовали силу. Дружина президента Грейс Мугабе втекла з країни та перебуває у сусідній Намібії, повідомляє Sky News з посиланням на власні джерела. Це твердження підтвердив ВВС член опозиційної партії в парламенті Зімбабве Едді Крос.

Міністр навколишнього середовища, водних ресурсів та клімату Зімбабве Сейвіор Касукувері приїхав до окупованого Криму в 2014 році. Україна пригрозила Зімбабве погіршенням відносин. У відомстві закликали Республіку Зімбабве неухильно поважати територіальну цілісність і суверенітет України та дотримуватися норм міжнародного права.

Зараз ви читаєте новину «У Зімбабве військові вчинили заколот: усе, що відомо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути