субота, 27 березня 2021 13:07

На противагу китайському: Байден пропонує створити інфраструктурний проєкт

На противагу китайському: Байден пропонує створити інфраструктурний проєкт
Президент США Джо Байден запропонував демократичним країнам створити власний інфраструктурний проєкт на противагу китайському. ФОТО: Reuters

Президент США Джо Байден запропонував демократичним країнам створити власний інфраструктурний проєкт на противагу китайському "Один пояс, один шлях". Повідомляє Reuters.

Це одне з питань, яке 26 березня обговорював Байден з прем'єром Британії Борисом Джонсоном під час телефонної розмови.

"Я запропонував, що ми повинні мати схожу ініціативу, яка б надійшла від демократичних держав і допомагала розвиватися громадам по всьому світу, які справді потребують допомоги", - сказав Байден у коментарі ЗМІ.

"Один пояс, один шлях" - великий інфраструктурний проєкт Китаю запущений 2013 року. Його вартість складає трильйони доларів. Передбачає розвиток інфраструктури у низці країн від Східної Азії до Європи. Вважається, що цей проєкт суттєво розширить економічний та політичний вплив КНР, що викликає стурбованість у США та деяких інших країнах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден запросив Путіна на конференцію по клімату

За день до телефонної розмови з Борисом Джонсоном Байден сказав, що запобігатиме тому, щоб Китай обігнав США і став найпотужнішою державою світу, обіцяючи для цього значні інвестиції.

Наступного тижня президент США має оприлюднити деталі проєкту, що передбачає вдосконалення інфраструктури у США, а також інвестиції у передові технології.

Вже понад 100 країн підписали контракти з Китаєм у рамках проєкту "Один пояс, один шлях" - на побудову аеропортів, залізниць, швидкісних магістралей. Наприкінці 2020 року Пекін заявив, на близько 20% з цих дрібніших проєктів серйозно вплинула пандемія коронавірусу. Проте деякі країни-учасниці розкритикували їх як надто дорогі і не дуже потрібні, тому плани звузили.

Зараз ви читаєте новину «На противагу китайському: Байден пропонує створити інфраструктурний проєкт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути