Ексклюзиви
неділя, 15 жовтня 2023 09:56

У Польщі проходять парламентські вибори: кому прогнозують перемогу

У Польщі проходять парламентські вибори: кому прогнозують перемогу
У Польщі 15 жовтня проходять парламентські вибори. Фото: oporaua.org

У Польщі сьогодні, 15 жовтня, відбуваються парламентські вибори. Поляки обирають 460 членів нижньої палати - Сейму та 100 сенаторів.

Дільниці відкрились о 8:00 за київським часом, голосування триватиме до 22:00, повідомляє Gazeta.ua.

Прохідний бар'єр у Польщі для партій становить 5% голосів, а для блоків — 8%.

За даними опитувань, лідирує провладна консервативна партія "Право та справедливість" (ПіС), яку очолює Ярослав Качинський. Вона перебуває при владі з 2015 року. Висуванцем цієї політичної сили є й президент Анджей Дуда. ПіС може набрати від 31 до 37% голосів. Однак, цього буде недостатньо, щоб сформувати монобільшість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибори в Польщі: що турбує Брюссель

Основним суперником партії є "Громадянська коаліція" (ГК), що позиціонує себе як центристська сила. Її очолює колишній прем'єр та екс-голова Європейської ради Дональд Туск. За опитуваннями, ГУ претендує приблизно на 30% голосів.

Окрім них, до парламенту, ймовірно, пройдуть центристський блок "Третій шлях" (11%), коаліція лівих партій та ультраправа "Конфедерація" (по 10%).

Згідно з опитуваннями, "Громадянська платформа", "Третій шлях" та "Ліві" разом мають дещо вищий рівень підтримки, ніж провладна партія. Вони можуть разом отримати більшість місць у новому Сеймі - 233 мандати за мінімальної більшості у 231 мандат.

Під час передвиборчої кампанії "Право та справедливість" акцентувала на стабільності та традиціях. Наголошувала, що провела Польщу через пандемію та російське вторгнення в Україну.

Тим часом "Громадянська коаліція" обіцяє покращити стосунки з Брюсселем, збільшити доходи та інвестиції в освіту й охорону здоров'я.

У Польщі разом із парламентськими виборами проходить також референдум з чотирьох питань. Виборців запитують щодо продажу державного майна іноземцям, підвищення пенсійного віку, стіни на кордоні з Білоруссю та допуску нелегальних іммігрантів з Близького Сходу й Африки.

Близько 60% поляків не підтримують потенційне повернення в уряд лідера правлячої партії "Право і справедливість" Ярослава Качинського. Водночас підтримують повернення колишнього прем'єра до Ради міністрів 21,3% опитаних.

У червні в Варшаві "Громадянська коаліція" колишнього прем'єра Дональда Туска організувала масштабний мітинг.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі проходять парламентські вибори: кому прогнозують перемогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути