четвер, 19 травня 2022 21:17

Спецтема: Війна Росії проти України

В ООН шукають, як розблокувати експорт через українські порти

В ООН шукають, як розблокувати експорт через українські порти
Близько 60% людей, які недоїдать, живуть у районах, охоплених конфліктами. Фото: pixabay

В ООН працюють над пошуком пакетного рішення, яке розблокує експорт через українські порти у Чорному морі.

Близько 60% людей, які недоїдать, живуть у районах, охоплених конфліктами, заявив генсек ООН Антоніу Гутерреш на засіданні Ради безпеки, яка розглядає питання продовольчої безпеки у світі, передає "Укрінформ".

Торік більшість із 140 млн людей, які страждають від гострого голоду в усьому світі, проживали в десяти країнах: Афганістані, Демократичній Республіці Конго, Ефіопії, Гаїті, Нігерії, Пакистані, Південному Судані, Судані, Сирії та Ємені, сказав він.

"Війна в Україні зараз додає новий жахливий вимір до цієї картини глобального голоду. Вторгнення Росії в сусідню країну фактично поклало край експорту продовольства", - підкреслив генсек.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ООН закликає розблокувати порти в Одесі, щоб допомогти впоратися з глобальною кризою голоду

За його словами, у країнах Африки та Близького Сходу ціни на основні продукти харчування можуть зрости до 30%. Необхідні політичні рішення, "щоб розірвати смертельну динаміку конфліктів та голоду", вважає Гуттереш.

"Найголовніше, нам необхідно припинити війну в Україні. Я закликаю членів Радбезу докласти всіх зусиль, аби змусити зброю замовкнути та сприяти миру в Україні та всюди", - заявив він.

Товари та предмети, необхідні для виживання цивільного населення, мають бути захищені, а гуманітарні працівники повинні мати безперешкодний доступ до цивільних осіб, які їх потребують, сказав генсек, наголосивши на особливій ролі Радбезу в "забезпеченні дотримання міжнародного гуманітарного права та притягнення до відповідальності в разі його порушення".

Він вважає, що "у світі достатньо харчів для всіх", але бракує координації в їх розподілі.

"Проблема полягає в розподілі, і вона глибоко пов'язана з війною в Україні", - додав Гуттереш.

Російська Федерація вимагає зняти санкції за розблокування українських портів з зерном, тим самим шантажує весь світ продовольчої кризою.

Російські загарбники заблокували в українських портах 90 млн т зерна. Ще шість найбільших складів із зерном розбиті ворожими ракетами. Також вони вивезли майже 400 тис. т зерна із Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей.

Зараз ви читаєте новину «В ООН шукають, як розблокувати експорт через українські порти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути