четвер, 14 червня 2018 11:54

У Македонії масові протести - вимагають відставки уряду

У Македонії масові протести - вимагають відставки уряду
Учасники протесту вимагали відставки уряду. Фото:"Радио Слободна Европа"

Близько 1,5 тис. людей мітингували під будівлю парламенту Македонії у столиці країни Скоп'є 13 червня.

Люди невдоволені погодженою із Грецією новою назвою країни "Північна Македонія" і вимагали відставки уряду. Про це повідомляє Radio Slobodna Evropa.

Учасники співали патріотичні пісні. Запалювали піротехніку. В руках тримали плакати "Відставка Заєва", "Зустріч для зрадників", "Ми не давали цієї назви". Серед мітингарів були люди із закритими обличчями. Деякі з них погрожували журналістам. У будівлю парламента кидали пляшки, банки та каміння. Мітинг тривав близько двох годин. Офіційно організатора у протестів не було. Але до протестів закликали кілька націоналістичних груп. Найактивніша - "Комити". Також серед протестувальників не було політиків.

"Це катастрофічно. Чому я, македонець, не можу називати себе македонцем? Хто такий той Заєв для мене, щоб він і його оточення сказали, що я - північномакедонець? Катастрофічно. Катастрофічно", - сказав один із мітингарів.

Люди також висловлюють припущення, що після перейменування доведеться змінювати всі документи за власний рахунок.

Голова парламенту Страшко Олумчев зазначив, що протест є попередженням політикам.

"Ніхто не може змінити закріплену у конституції назву країни. Це рішення має приймати лише народ", - заявив.

Прес-секретар уряду Міле Бошляковський сказав, що заміна назв у документах буде проводитися протягом 5 років після остаточного погодження. В цей же час почнуться переговори про вступ країни до ЄС. Переоформлення частини документів нічого не коштуватиме для громадян. Можливо, за власний рахунок доведеться переоформити лише документи для виїзду за кордон, говорить. Скоріше за все, нові закордонні паспорти в першу чергу вимагатиме Греція.

12 червня Республіка Македонія погодилася змінити свою назву після 27 років суперечок із сусідньою Грецією. Про це повідомив її прем'єр-міністр Зоран Заєв на прес-конференції у столиці Скоп'є.

16 червня на озері Преспа на кордоні двох країн міністри закордонних справ підпишуть договір про перейменування. Його мають схвалити на засіданнях парламентів та всенародних референдумах в обох країнах.

В обід 13 червня президент Македонії Георге Іванов заявив, що не буде підписувати угоду, якщо її затвердить парламент. В ній занадто багато поступок на користь Греції, говорить. У такому разі парламент повинен буде розглянути документ вдруге. Якщо депутати підтримають, Іванов буде змушений підписати.

Зараз ви читаєте новину «У Македонії масові протести - вимагають відставки уряду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути