понеділок, 04 грудня 2017 16:32

В Європі заступилися за чоловіка, що наплював на Путіна

В Європі заступилися за чоловіка, що наплював на Путіна
Дмитро Каруєв відсидів 15 діб за те, що плюнув на портрет Путіна

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) збирається перевірити, чи були достатньо вагомими підстави для арешту 25-річного росіянина Дмитра Каруєва. Як стверджувалося, чоловік демонстративно плюнув на портрет Володимира Путіна у 2012 році.

ЄСПЛ намагається визначити, чи відповідав судовий процес в Росії міжнародним нормам, повідомляє Zona Media.

Подія сталася 6 травня в російському місті Чебоксари. Активіст "Іншої Росії" Каруєв влаштував одиночний пікет біля громадської приймальні партії "Єдина Росія". Під час нього плюнув (пізніше стверджував, що чихнув) на портрет Путіна.

Чоловіка засудили за статтею "дрібне хуліганство" та заарештували на 15 діб. На думку судді, він продемонстрував "явну неповагу до суспільства, нехтуючи загальноприйнятими нормами поведінки", коли плюнув на всенародно обраного президента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одеські активісти підпалили "Путіна"

Московський суд відмовився розглядати скаргу Каруєва. Був повністю згоден із рішенням місцевого судді. Чоловік вирішив захищати свої права на найвищому рівні.

ЄСПЛ звернувся до російської влади із запитаннями. Має намір з'ясувати, чи не порушувалися стандарти статті 10 Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод, в тому числі права чоловіка на свободу вираження поглядів стаття, чи адміністративна справа і арешт мали "невідкладну соціальну необхідність" та були соціально обгрунтованими.

В анексованому Криму окупанти заарештували 5 пенсіонерів за плакати, адресовані Путіну. 14 серпня у Сімферополі вони вийшли пікетувати на підтримку 76-річного кримськотатарського активіста Сервера Караметова. Його заарештовали за заклик звільнити політв'язнів.

Зараз ви читаєте новину «В Європі заступилися за чоловіка, що наплював на Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути