Ексклюзиви
середа, 03 квітня 2024 10:09

Спецтема: Війна Росії проти України

У ЄС підрахували заморожені активи РФ

У ЄС підрахували заморожені активи РФ
Євросоюз працює над тим, як можна використати заморожені російські активи. Фото: pixabay.com

У Європі заморозили €37 млрд приватних і €208 млрд державних активів Російської Федерації.

Євросоюз працює над тим, як можна використати заморожені російські активи для відшкодування завданих путінською агресією збитків, заявив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс під час підсумкової пресконференції в Гаазі, передає Укрінформ.

"Ми продовжимо працювати над питанням фінансування репарацій, адже важливо, щоб Росія заплатила за відшкодування збитків. Ми працюємо над цим в усіх наших дискусіях, які ведемо щодо російських активів, приватних чи державних", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 44 країни виступили за створення спецтрибуналу щодо злочинів Росії

Рейндерс висловив сподівання на швидке ухвалення нещодавніх пропозицій щодо використання надходжень від знерухомлених російських активів задля потреб України у її боротьбі з російським агресором. Такі надходження можуть становити до €3 млрд на рік.

"Із запуском подання заяв до Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України, українські громадяни, які зазнали порушення прав людини або стали жертвами серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, стають на крок ближчими до репарацій. І цей реєстр є першим кроком, тому що тепер нам треба рухатися до Комісії з питань відшкодування збитків, на підтримку якої сьогодні висловилося багато учасників", - наголосив єврокомісар.

Європейський Союз ухвалив рішення не передавати Україні 5 млрд євро, отриманих від інвестування заморожених російських активів протягом 2022-2023 років.

Ці кошти залишаться у брюссельському депозитарії цінних паперів Euroclear як запобіжний захід на випадок судових позовів з боку Кремля.

Зараз ви читаєте новину «У ЄС підрахували заморожені активи РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути