середа, 21 жовтня 2020 10:51

У ЄС хочуть покращити умови працевлаштування сезонних працівників

У ЄС хочуть покращити умови працевлаштування сезонних працівників
Фото: Pixabay

Рада ЄС рекомендувала державам Євросоюзу та Єврокомісії подбати про покращення умов працевлаштування на сезонні роботи. Ці рекомендації можуть стосуватись і сезонних працівників з України. Про це повідомляє dw.com.

Рада Європейського Союзу ухвалила рішення щодо покращення умов роботи та проживання сезонних працівників у ЄС, зокрема і з третіх країн. Документ, датований 9 жовтня, містить низку рекомендацій, адресованих передусім державам ЄС, адже саме вони відповідальні за дотримання трудового законодавства.

Одна з рекомендацій - забезпечити, аби цілковито їх дотримувалися, європейські та національні норми щодо залучення громадян третіх країн на сезонні роботи та створення для них умов праці та проживання. Для цього держави мають, зокрема, надавати працівникам інформацію про їхні права та обов'язки зрозумілою для них мовою. Це може бути їхня рідна мова або ж мова, яку вони, найімовірніше, розуміють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, як змінилася робота для заробітчан у Польщі

Рада ЄС пропонує подумати над запровадженням чітких правил для агенцій з працевлаштування на сезонні роботи. Йдеться про те, щоб ці агенції не могли збирати надмірну чи незаконну платню за відправлення людей в іншу країну на сезонні роботи. За задумом Ради ЄС, агенції повинні надавати простою мовою інформацію про тривалість працевлаштування, про те, як нараховується зарплата та чи вираховується з неї оплата за помешкання, про умови роботи та оплату медичної допомоги.

У Раді ЄС хочуть, щоб схожі вимоги діяли і для агенцій у країнах за межами Євросоюзу. Для цього в документі радять державам ЄС і Єврокомісії запровадити в угоди з третіми країнами положення про заборону нечесних практик рекрутування сезонних працівників, наприклад, щоб із них не збирали надмірну плату за працевлаштування на сезонні роботи до ЄС.

Також державам ЄС і Єврокомісії радять подбати про те, щоб сезонним працівникам не виплачували зарплати, нижчої за стандарти країни, де вони працюють. Також вони мають запобігти "експлуататорським практикам" і торгівлі людьми, які поїхали на сезонні роботи.

Зараз ви читаєте новину «У ЄС хочуть покращити умови працевлаштування сезонних працівників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути