неділя, 02 вересня 2018 21:08

В Анкарі провели богослужіння та жалобну акцію у пам'ять про жертв Голодомору

В Анкарі провели богослужіння та жалобну акцію у пам'ять про жертв Голодомору
В Анкарі вшанували пам'ять жертв Голодомору. Фото: Укрінформ

В столиці Туреччини Анкарі відбулася молитва у пам'ять про жертви Голодомору та жалобна акція "Запали свічку пам'яті".

Поминальне богослужіння провів священнослужитель Вселенського патріархату архімандрит Харлампій, передає Укрінформ.

"З благословення Архієпископа Константинополя – Нового Риму і Вселенського Патріарха Його Всесвятості Варфоломія материнська церква знову звертається до вас, щоби розділити з вами смуток, спричинений Голодомором 1932-1933 років - одним з найбільших злодіянь ХХ-го століття", - сказав архімандрит присутнім.

Він зауважив, що богослужіння проведене спільно з місцевою українською православною громадою та представниками різних народів в Анкарі, є проявом солідарності з українцями по всій земній кулі в молитовному спомині мільйонів жертв Голодомору, які загинули внаслідок штучно організованого радянським комуністичним режимом голоду.

В молитві взяли участь представники українською громади в Анкарі, українські та іноземні дипломати, зокрема посол Грузії в Туреччині Іраклій Коплатадзе, посол Литви Аудріус Брузга, посол Мальти Кармел Вассало, представники посольств США, Польщі, Фінляндії. Захід відвідали голова генерального центру взаємодопомоги та культури кримських тюрків Туреччини (кримськотарської діаспори Туреччини) Мукремін Шахін, президент Асоціації дружби з Україною Алі Бойдак. Присутні також узяли участь у жалобній акції "Запали свічку пам'яті".

Український посол Андрій Сибіга підкреслив, що це перше богослужіння українською мовою в Анкарі.

"З кожним роком все віддаленішою стає ця трагічна сторінка нашої історії, але біль від цього меншим не стає. Дуже символічно, що Туреччина – перша зарубіжна країна, де проводиться акція "Запали свічку пам'яті"... Сьогодні цю акцію підтримує більшість країн світу. Це означає, що правду не можна приховати. Сьогодні понад 15 світових парламентів визнали Голодомор геноцидом", - сказав посол.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після Голодомору до України переселили 20 тисяч сімей

У свою чергу керівник українського диппредставництва в Анкарі анонсував видання турецькою мовою двох книг про Голодомор.

"Маємо називати речі своїми іменами: Голодомор був геноцидом, штучно створеним голодом, що мав на меті знищення мільйонів людей. 24 листопада, в День пам'яті жертв голодоморів, ми презентуватимемо праці українського історика Станіслава Кульчицького та професора міжнародного права Володимира Василенка", - повідомив посол.

Сьогодні у Стамбулі почався собор Константинопольської церкви, на якому розглянуть питання надання автокефалії для української Православної церкви. Більше ста єпископів з усього світу приїхали, щоб взяти участь в соборі.

Зараз ви читаєте новину «В Анкарі провели богослужіння та жалобну акцію у пам'ять про жертв Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути