неділя, 09 червня 2019 16:51

Утиски і жорстоке поводження з громадянами: в ООН обговорять Білорусь

Утиски і жорстоке поводження з громадянами: в ООН обговорять Білорусь
В ООН звинуватили Білорусь в жорстокому поводженні з громадянами. Фото: Gdz4you

В Організації об'єднаних націй звинуватили Білорусь в жорстокому поводження з безробітними і наркоманами. Також в ООН стурбовані наявністю смертної кари в країні як вищої міри покарання і утисками журналістів.

"В останні кілька років Білорусь демонструє більшу готовність до співпраці з міжнародною правозахисною системою. Разом з тим влада все ще не відмовилися від смертної кари, вона жорстоко поводяться з безробітними і наркоманами, утискає журналістів і правозахисників, вводить додаткові обмеження в інтернеті", — йдеться в доповіді Спеціального доповідача ООН про стан прав людини в Білорусі.

Доповідь охоплює період з 1 травня 2018 року по 31 березня 2019 року. ЇЇ обговорять на майбутній сесії Ради ООН з прав людини в кінці червня. Спеціальний доповідач Анаіс Марен, яка підготувала документ, прийшла до висновку, що в звітний період в країні не відбулося помітних поліпшень у сфері прав людини.

"Наприклад, як і раніше застосовується смертна кара. Немає ніяких зрушень в запобіганні катуванням та жорстокому поводженню, хоча за минулі роки по обом цим аспектам було винесено чимало рекомендацій", — йдеться в доповіді.

Марен відзначає деякі позитивні зміни, наприклад скасування статті Кримінального кодексу, що встановлювала відповідальність за діяльність незареєстрованих організацій, і внесення поправок в закон про масові заходи, в тому, що стосується процедури повідомлення про проведення деяких зборів. Експерт ООН побоюється, що при збереженні обмежувальної нормативно-правової бази і практики в країні можуть повторитися широкомасштабні репресії.

Автор також висловила стурбованість "жорстким і каральним" ставлення до наркоманів та безробітних. Наприклад, людей, затриманих за правопорушення, пов'язані з наркотиками, в тому числі дітей, засуджують до непропорційно тривалих термінів тюремного ув'язнення. Наркозалежних або безробітних батьків і матерів позбавляють батьківських прав.

Марен також підкреслила, що безробітні зобов'язані платити за більш високим тарифом за комунальні послуги і змушені погоджуватися на будь-яку запропоновану їм роботу, щоб їх не відправили в лікувально-трудові профілакторії. З дискримінацією в Білорусі стикаються також роми, представники сексуальних меншин і ВІЛ-інфіковані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал на Євробаченні: чому Білорусь не голосувала у фіналі конкурсу

У доповіді також йдеться про смертні вироки в країні, де за останні два з половиною десятиліття були страчені сотні людей.

"Смертну кару де-факто або де-юре скасували всі європейські країни, за винятком Білорусі, де за останні два з половиною десятиліття було страчено, згідно з оцінками, близько 400 осіб", — розповіла експерт.

Водночас Марен наголошує, що виконання смертних вироків в Білорусі тримається в секреті, а тому статистичні дані про кількість страчених осіб можуть бути не точними. Родичів, як правило, не інформують про час і обставини страти близьких, їм не повертають тіла страчених і не повідомляють про місце їх поховання. Таку практику Комітет ООН з прав людини визнав нелюдською.

Олена Зеркаль, агент України у справі за позовом проти Росії до Міжнародного суду ООН, під час заключного раунду аргументів представила остаточні клопотання України. Україна звинувачує РФ у порушенні Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму і Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Зараз ви читаєте новину «Утиски і жорстоке поводження з громадянами: в ООН обговорять Білорусь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути