Ексклюзиви
понеділок, 13 грудня 2021 19:38

Уряд Меркель дев'ять місяців блокував продаж Україні зброї - Bild

Уряд Меркель дев'ять місяців блокував продаж Україні зброї - Bild
Канцлерка Ангела Меркель місяцями блокувала продаж Україні військової техніки та зброї / Reuters

Колишня канцлерка Німеччини Анґела Меркель блокувала постачання Україні озброєння в рамках НАТО.

Тепер посол України в Берліні закликає новий уряд зняти таку блокаду. Про це пише німецьке видання Bild.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наступник Меркель пригрозив Росії

Із травня Німеччина використовувала механізми в рамках НАТО, щоб завадити іншим членам Альянсу продавати зброю Україні. Німецьким вето заблокували таке озброєння: 90 великокаліберних снайперських гвинтівок Barrett M82 зі США й 20 комплексів протидії дронам EDM4S-UA з Литви.

Україна вже оплатила обидві системи озброєння на початку 2021 року через "Агентство НАТО з підтримки й постачання" NSPA і чекала на доправлення. Але в травні представники Німеччини й Нідерландів у раді NSPA виступили проти продажу й заблокували його.

"Кожне рішення про надання Україні летальної підтримки через NSPA залежить від консенсусу союзників. Два голоси проти зупинили справу. Хоча певні системи не були летальною зброєю", - сказала його речниця.

Нідерланди стали на бік Німеччини за наполягання Берліна, бо уряд Меркель не хотів створювати враження, ніби він єдиний, хто проти продажу.

У серпні президент Володимир Зеленський просив канцлерку Меркель під час її візиту до Києва припинити блокаду закупівлі зброї в США, Литві й інших країнах НАТО, але вона сказала, що це неможливо.

За кілька днів до закінчення терміну повноважень Меркель частково зняла вето на тлі масового перекидання російських військ до українських кордонів. Наприкінці листопада ФРН зняла вето з протидронної зброї EDM4S-UA. Україна отримає десять із 20 екземплярів у грудні 2021 року. Але німецька блокада гвинтівок зі США триває.

Посол України в Німеччині Андрій Мельник закликав новий федеральний уряд дати добро на оборонну зброю для України.

"І далі відмовлятися від оборонної зброї із псевдопацифістських причин в умовах цієї гострої загрози було б фатальною історичною помилкою для Німеччини та зрадою українського народу", - заявив Мельник.

Міністр оборони України Олексій Резніков раніше розповів, що Берлін блокує постачання Україні певного озброєння через НАТО. Він додав, що через позицію Німеччини Україна спробує купити необхідне озброєння через двосторонні угоди з союзниками, зокрема зі США, Великою Британією, Литвою та Францією.

Зараз ви читаєте новину «Уряд Меркель дев'ять місяців блокував продаж Україні зброї - Bild». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути