неділя, 21 січня 2018 06:06

Рівень бідності в Росії загрожує її існуванню - російський експерт

Рівень бідності в Росії загрожує її існуванню  - російський експерт
100 млн із 142 млн населення Росії є залежними від подачок із бюджету. Фото: Олексій Мерінов

Російські експерти заговорили про катастрофічне число бідних в Російській Федерації.

Рівень бідності в Росії такий високий, що загрожує її існуванню. Молодь не може реалізуватися на місцях, переїжджає до великих міст, де застрягає в "соціальних ліфтах". Більшість сімей в Росії змушені зосередитися на виживанні, а не розвитку, - вважає Євген Гонтмахер, член Комітету громадянських ініціатив (російський економіст. Заступник директора з наукової роботи Інституту світової економіки і міжнародних відносин. Доктор економічних наук, професор - Gazeta.ua). Про це він написав на сайті Московского Комсомольца.

Комітет громадянських ініціатив організував Олексій Кудрін - колишній російський міністр фінансів за президентства Володимира Путіна і Дмитра Медведєва в 2000 - 2011 роках. Нині - заступник голови наглядової ради і глави комітету зі стратегії ПАТ "Сбербанк". Комітет створив після мітингів на Болотній площі в 2011 - проти результатів парламентських і президентський виборів і проти політики росийской влади в цілому. У 2017-му на зустрічі в Путіним запропонував пакет заходів з розвитку технологій і державного управління.

"Чомусь у "гнилій "Європі бідність, незважаючи на масу соціальних проблем, не носить масового, критичного характеру", - пише Гонтмахер.

Додає: Дмитро Медведєв вважає проблему бідності "кричущою". Але за даними Росстату її рівень невисокий - всього 13%. Це занижені показники, вважає Гонтмахер.

Бідність в Росії розраховується на основі мінімального прожиткового мінімуму. Цей показник вводився тільки для кризового періоду 1990-х. Допоміг визначити найбідніших росіян і надати їм допомогу. Пізніше планувалося перейти на "мінімальний споживчий бюджет" - він в два рази більший. Був введений при Горбачові в 1991 - до розвалу Союзу. Якщо оцінити масштаби російської бідності з його використанням, то не менше 25% громадян опиняться за її межею. Це небезпечний для існування країни рівень.

У 41% росіян грошей не вистачає на покупку одягу та навіть їжі, приводить Гонтмахер результати дослідження Вищої школи економіки за літо минулого року.

Рівень бідності дуже різниться по країні. У Москві середня зарплата перевищує 60 тис. руб. (близько $1 тис.) в місяць. В цілому по Росії вона майже в два рази нижче. У ряді регіонів - близько 20 тис. руб. ($350).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії придумали, як обійти санкції

Російський народ пасивний. Привчений до покровительства з боку держави і сильного лідера. Вважають - якщо додзвонитися до Путіна, то він дасть грошей і побудує інфраструктуру. Багато переїжджають у великі міста, але там теж не можуть заробити достатньо коштів.

Близько 100 млн осіб в Росії залежать від бюджетних "подачок". Це пенсіонери, бюджетники, чиновники, військові, працівники держкорпорацій і члени їх сімей. Загальна чисельність населення в Росії - 142 млн чоловік.

З бідністю можна боротися, вважає Гонтмахер, якщо розвивати місцеве самоврядування і передати багато сфер економіки місцевим приватним ініціативам. Для цього потрібне повне перетворення політичної системи.

Зовнішній борг Росії на початок 2018 року зріс до $ 529,1 млрд, повідомляє Life.ru. Це на 2,9% вище, ніж на початку минулого року. Росія продавала облігації і брала кредити у закордонних філій російських підприємств, пояснюють фахівці російського Центробанку.

Зараз ви читаєте новину «Рівень бідності в Росії загрожує її існуванню - російський експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути