неділя, 08 вересня 2019 16:56

Ураган "Доріан": погодна катастрофа загрожує 20 мільйонам людей

На початку тижня у чотирьох штатах Америки через ураган "Доріан" оголосили надзвичайний стан та повідомили про евакуацію. Національний ураганний центр США прогнозує зсуви ґрунту в прибережних районах.

Станом на 6 вересня ураган "Доріан" забрав життя 30 осіб. Шкала небезпеки урагану впала до 1, проте він досі потужний – через сильні припливи навіть у Нью-Йорку закрили пляжі.

З 12:00 2 вересня мала розпочатися масова евакуація прибережних зон у деяких штатах.

  Масова евакуація у Флориді
Масова евакуація у Флориді

У неділю, 1 вересня, губернатор Південної Кароліни Генрі Макмастер наказав евакуювати все узбережжя свого штату. Передбачається, що 830 тисяч осіб повинні бути евакуйовані за допомогою державних військ.

Округи штату у вівторок закриють шкільні та урядові будівлі. Щоб забезпечити швидку евакуацію, чиновники вже розвертають автомобілі назад на великих автодорогах.

  Руйнівні наслідки урагану Доріан на Багамах, острів Абако
Руйнівні наслідки урагану Доріан на Багамах, острів Абако

Губернатор Джорджії Брайан Кемп також наказав евакуювати всю зону Атлантичного узбережжя штату, а влада Флориди евакуює населення в деяких вразливих прибережних районах. Окрім того, у місті Джексонвілл у Флориді місцева влада запровадила комендантську годину та заборонила продаж алкоголю.

Губернатор штату Північна Кароліна Рой Купер попередив жителів округів про майбутні дощі, пориви вітру та повені. У цьому штаті майже 400 000 осіб знаходяться під обов'язковим розпорядженням евакуації.

Через наближення Доріана у США скасували близько 770 авіарейсів. У міжнародних аеропортах Орландо Форт-Лодердейл-Голлівуд оголосили про зупинку обслуговування комерційних рейсів та попередили про закриття терміналів.

Станом на 8 ранку 4 вересня з Південної Кароліни було евакуйовано 36 000 осіб з набережних зон Південної Кароліни.

У Південній Кароліні були сильні зливи, які супроводжувалися серією торнадо. Внаслідок цього десятки тисяч житлових будинків залишилися без електрики.

5 вересня евакуація продовжувалась, проте значна частина не захотіла покидати домівку. Влада закликала місцевих жителів отямитися і подумати про життя перших рятівників, яким доведеться рятувати потерпілих.

  Наслідки урагану Доріан на острові Абако   https://24tv.ua/mizhnarodni_novini_tag1121/
Наслідки урагану Доріан на острові Абако https://24tv.ua/mizhnarodni_novini_tag1121/

6 вересня у Північній Кароліні активно готуються до наближення стихійного лиха, яке повинно застати місцевих жителів вже у суботу.

На Багамах за допомогою човнів відбувалось масове переміщення людей на острови, які розташовані вище над рівнем моря. Попри це, багато хто з місцевих жителів проігнорував попередження влади про нищівну силу урагану, повідомляє France 24.

За даними ООН, близько 70 тисяч людей на Багамах потребують життєво необхідної допомоги. Постраждалим потрібна питна вода, їжа, ліки й укриття.

Червоний Хрест заявив, що майже половина будинків в Абако та Гранд-Багама пошкоджені або зруйновані вщент.

Уряд Багамських островів направив сотні морських піхотинців, лікарів та медсестер на уражені острови, намагаючись допомогти жертвам.

Ураган Доріан наближається до Південної Кароліни, там вже почався шквал вітрів. Шторм насувається до берегів США зі швидкістю 11,2 кілометра на годину. Максимальна швидкість поривів вітру становить 184 кілометри на годину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як живуть Багами після нищівного урагану "Доріан"

Ураган "Доріан", який у Атлантичному океані досяг найвищої, п'ятої категорії потужності, в понеділок обрушився на Багамські острови. Після цього наблизився до південної частини США і попрямував вздовж узбережжя на північ штатів.

У суботу ураган рухатиметься південніше атлантичних провінцій, а під кінець дня - через схід Нової Шотландії, до ранку неділі досягне східної частини Ньюфаундленду, повідомляє канадський Центр ураганів.

Синоптики попереджають про сильний вітер, трощу дерев та перебої електроенергії. Очікують шторми та висоту хвиль понад 12 метрів.

Опади досягнуть позначки у 50 мм, а подекуди - 100 мм. Це може спричинити вихід водойм із берегів та паводки.

Зараз ви читаєте новину «Ураган "Доріан": погодна катастрофа загрожує 20 мільйонам людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути