вівторок, 28 липня 2020 15:06

Унікальні фрески Пікассо зносять, незважаючи на протести
4

Фрески Пікассо демонтують в Осло
Фото: Reuters
Фрески Пікассо демонтують в Осло
Фрески Пікассо демонтують в Осло
Фрески Пікассо демонтують в Осло

Дві унікальні фрески авторства іспанського художника Пабло Пікассо почали демонтувати з будівлі уряду в норвезькому Осло. Будинок було пошкоджено після теракту Андерса Брейвіка 2011 року.

З понеділка, 27 липня, відбуваються протести біля будівлі, яка закрилася після теракту, пише The local.

Противники демонтажу вимагали відновити будівлю і самі роботи. Однак організатори демонтажних робіт говорять, що вони збираються зберегти твори Пікассо і розмістити їх у сприятливіших умовах. Наприклад, в новому урядовому будинку, будівництво якого планується завершити 2025 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник вистрілив собі в груди

Старий урядовий будівельний комплекс планується знести через пошкодження від вибуху, який влаштував Брейвік. 9 років тому на місці вибуху загинули 7 осіб.

Обидві роботи Пікассо, вагою 250 і 60 тонн, були встановлені в масивні металеві опори, після чого їх завантажать на спеціальні платформи і вивезуть. Закінчити роботи планують до кінця тижня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дам цистерну фарби" - історія з Кличком і затриманими художниками має продовження

На першій фресці "Рибалки", написаній на фасаді будівлі, зображено трьох чоловіків. Вони укладають свій невеликий улов на човен. У холі міститься фреска "Чайки" - на ній зображено птаха, що пожирає рибу, широко розправивши крила.

22 липня 2011 року стався подвійний терористичний акт у Норвегії. Спочатку прогримів вибух у центрі норвезької столиці Осло, біля резиденції прем'єр-міністра, було вбито сімох людей, два десятки отримали поранення. Дві години потому Андерс Брейвік влаштував бійню в молодіжному таборі Робітничої партії на острові Утойя, застреливши 68 осіб. Брейвік одягнув поліцейську форму, попросив людей зібратися в одному місці і розстріляв їх.

Брейвіка затримали через півтори години. Він свою провину визнав, і йому виголосили вирок - 21 рік в'язниці. Брейвік виявився неонацистом і заявив у суді, що до теракту готувався 9 років

Нещодавно під картиною Still Life іспанського художника Пабло Пікассо знайшли прихований ескіз. Його виявила група мистецтвознавців з Інституту мистецтв у Чикаго.

Зараз ви читаєте новину «Унікальні фрески Пікассо зносять, незважаючи на протести». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути