понеділок, 10 червня 2019 02:05

Україна закликала Молдову не допустити російського сценарію

Україна закликала Молдову не допустити російського сценарію
МЗС стережеться російського сценарію. Фото: 112

Україна стурбована можливістю реалізації російського сценарію федералізації Молдови. Його ніби-то раніше обговорювали лідери Демпартії та Соцпартії Плахотнюк та Додон.

"Важливим для країни та безпекової ситуації в регіоні є недопущення зовнішнього втручання, спрямованого на реалізацію російського сценарію федералізації країни", - заявили в МЗС України.

Представників молдавської влади закликали "уникати силового протистояння".

Україна запропонувала Кишиневу свою роль посередника для вирішення суперечки між Демпартією, яка утримує контроль над урядовими інституціями, та новообраним урядом на чолі з Майєю Санду. "Україна зацікавлена у стабільній, демократичній і європейській Молдові, готова надати, у разі необхідності, сприяння у вирішенні існуючих проблем", - йдеться у заяві.

Також МЗС підкреслює, що Молдова залишається для України важливим партнером і сусідом, з яким об'єднують загальні інтереси і спільне європейське майбутнє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Молдові назвали дату дострокових парламентських виборів

24 лютого в Молдові пройшли парламентські вибори. Явка склала 49,22%. По багатомандатному округу Партія соціалістів отримала 31,15%, проєвропейський блок Acum – 26,84%, правляча Демократична партія – 23,62%, партія "Шор", чиєю ідеологією є боротьба за права нацменшин, – 8,32%.

8 червня Конституційний суд Молдови вирішив, що парламент країни слід розпустити, так як він протягом 90 днів не зміг сформувати уряд. Згідно із законодавством Молдови, президент Ігор Додон повинен негайно розпустити законодавчий орган країни і призначити дострокові вибори.

Додон заявив, що поки не буде розпускати парламент.

8 червня на екстреному засіданні парламенту Молдови депутати обрали уряд країни, призначивши прем'єр-міністром лідера партії "Дія і солідарність" (PAS, входить у блок Acum) Майю Санду.

9 червня Конституційний суд Молдови вирішив передати повноваження президента країни виконуючому обов'язки прем'єр-міністра Павла Філіпу з причини невиконання главою держави Додоном вимоги призначити дострокові парламентські вибори, так як законодавчий орган країни не зміг протягом 90 днів призначити уряд.

Філіп своїм першим указом в якості в. о. президента розпустив парламент. Він також підписав указ про проведення дострокових парламентських виборів у Молдові 6 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Україна закликала Молдову не допустити російського сценарію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути