понеділок, 29 січня 2024 01:58

Україна може бути в НАТО, навіть з частково окупованою територією - екс-командувач НАТО

Україна може бути в НАТО, навіть з частково окупованою територією - екс-командувач НАТО
Екс-командувач НАТО Джеймс Ставрідіс вважає, що Україна може бути членом Альянсу. Фото: comments.ua

Україна повинна отримати "залізні" гарантії безпеки.

Це означає членство в НАТО. Про це написав ексголовнокомандувач НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс в авторському матеріалі для Bloomberg.

"Хоча в Альянсі існують законні побоювання щодо прийняття члена, який перебуває в активному конфлікті і має територію, контрольовану ворогом, реальність така, що будь-яка військова операція НАТО з відновлення повного суверенітету буде колективним рішенням. Таким чином, Україна може бути прийнята до альянсу, навіть якщо 15% її території буде окуповано РФ. Більша частина країни отримає гарантії колективної безпеки, передбачені статтею 5 НАТО, якими користуються інші країни-члени", - зазначив Ставрідіс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Столтенберга натякнули, чи запросять Україну в НАТО на літньому саміті

З точки зору переваг для Альянсу, Україна мала б найбільш випробувані, інноваційні та мотивовані збройні сили в Європі, додав він.

Крім того, Ставрідіс вважає, що якщо Україна погодиться на тимчасову окупацію власних територій в обмін на гарантії безпеки Заходу та припинення війни, це, ймовірно, може стати ще однією "корейською" історією.

"Якщо така угода буде досягнута, ось мій прогноз: попри те, що Україна набагато менша за чисельністю населення і площею території, за кілька десятиліть вона пережене РФ за валовим внутрішнім продуктом, загальним аграрним виробництвом і за рівнем життя в демократичному суспільстві, в якому люди захочуть жити", - пише Ставрідіс.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг назвав "гарною справою" для Альянсу і США підтримати Україну, а також запросити її стати повноцінним членом НАТО.

Він наголосив, що кожна держава має право обирати свій шлях вступу чи не вступу в Альянс, а блок створювали для того, аби запобігти війні. Про це він заявив в ефірі Fox News.

Зараз ви читаєте новину «Україна може бути в НАТО, навіть з частково окупованою територією - екс-командувач НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути