Ексклюзиви
четвер, 20 квітня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна хоче набрати 40 тис. солдатів до початку наступу: що пише світова преса
9

Україні потрібно більше солдатів та швидко їх навчити до початку наступу. Від його успіху залежать подальші постачання західної зброї. Російська пропаганда досі успішно впливає на частину жителів прифронтових районів, які чекають на російську армію. Вони вірять брехні росіян про Україну та українську владу. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"Нам потрібен кожен чоловік" - війська України готуються до контрнаступу проти Росії", The Financial Times, Велика Британія

Українські піхотинці кинулися через заболочене поле, підняли АК, випустили шквал куль. Військовий підняв гранатомет і вистрілив у ціль на відстані 50 м і схибив. Тренер наказав повторити вправу.

Трохи більше року тому більшість із цих військових були цивільними. Потім Росія розпочала жорстоке вторгнення. Вони приєдналися, ставши солдатами Дніпропетровської 108-ї окремої бригади ТРО.

Автор: FT
  Війська ТРО на навчаннях біля лінії фронту у Запорізькій області
Війська ТРО на навчаннях біля лінії фронту у Запорізькій області

"Середній бойовий стаж хлопців у бригаді – 7-10 місяців. Деякі бачили бої, але більшість ні. Усі мають бути готові до майбутньої важкої битви", - сказав Роман, прес-аташе бригади.

Після 14 місяців війни, зокрема, завзятих, багатомісячних боїв у Бахмуті та Авдіївці, українська армія виснажена. Вона втратила більшу частину досвідчених солдатів, які становили найбільш боєздатні підрозділи, і витратила величезну кількість зброї та артилерії.

Олексій, солдат Київської ТРО, який до вторгнення був лінгвістом та вчителем, розповів, що з його взводу з 21 солдата, лише троє, включаючи його самого, не були поранені чи вбиті після дня боїв у Бахмуті.

У Бахмуті пекло. Як Перша чи Друга світова. Нас обстрілювали з мінометів, танків і літаків. Дрони скидали бомби. Довелося евакуювати тяжко пораненого хлопця і труп. Все це за 24 години

"Це було пекло. Як Перша чи Друга світова. Нас обстрілювали з мінометів, танків та літаків. Дрони скидали на нас бомби. Довелося евакуювати з окопів тяжко пораненого хлопця і труп. Все це за 24 години", - сказав він.

Україна та Росія тримають свої дані про втрати як державну таємницю. США оцінили втрати України приблизно у 100 тис. осіб. Можливо, до 120 тис. Зокрема, 16-17,5 тис. убитих у боях солдатів. За оцінками Вашингтона, втрати Росії – близько 200 тис. осіб. Зокрема, 35,5-43,5 тис. убитих.

Автор: FT
  Могили українських солдатів на околиці Харкова
Могили українських солдатів на околиці Харкова

Витік документів Пентагону свідчить, що США налаштовані песимістично щодо того, що Київ зможе досягти своїх цілей у контрнаступі, навіть незважаючи на те, що західна військова допомога продовжує надходити. В одному документі передбачалося, що війна на Донбасі залишиться "патовою" протягом 2023 року.

Взимку в Україні розпочалося велике вербування. При МВС формується кілька нових штурмових частин для наступальних операцій. Київ очікує, що їхні лави поповнять близько 40 тис. солдатів. Але чиновники побоюються, що цього замало.

Ставки для України в найближчі місяці не можуть бути вищими, заявили в Києві. Вони стурбовані, що контрнаступ, який провалиться чи не відвоює більшу частину української території, може спонукати західних партнерів підштовхнути Київ до початку переговорів із Москвою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найкраща гарантія подальших постачань зброї – українські перемоги на полі бою" – Рассел Берман

В останні місяці російська армія в Україні зіткнулася з власними проблемами. Розпочатий у січні наступ провалилося. Російським військам вдалося лише захопити, але не повністю, кілька квадратних кілометрів землі у Бахмуті.

18 березня українська розвідка перехопила телефонний дзвінок російського солдата до матері. Солдат Єгор повідомляє, що його товариші в Бахмуті та околицях зазнають великих втрат, і лише кілька людей з його бригади залишилися живими.

Автор: FT
  Війська ТРО на навчаннях біля лінії фронту у Запорізькій області
Війська ТРО на навчаннях біля лінії фронту у Запорізькій області

Він каже, що російським військам бракує боєприпасів. Вони змушені проводити ризиковані наступи без артилерійської підтримки, що спричиняє великі втрати. Їм вчасно не платять зарплату. Нові мобілізовані російські військові прибувають на передову неготовими, наляканими та "втікають", коли по них стріляють. Він звинувачує Володимира Путіна та найвище командування Росії у невдачах на полі бою.

Автор: FT
  Війська ТРО на навчаннях біля лінії фронту у Запорізькій області
Війська ТРО на навчаннях біля лінії фронту у Запорізькій області

У той час як російські сили щосили намагалися захопити більше української території, вони також окопалися, з наміром утримати вже окуповані території. На супутникових знімках видно недавно вириті багатокілометрові окопи та протитанкові загородження "зуби дракона" у Запорізькій та Херсонській областях, а також у Криму.

Фокус Москви на цих областях очевидний. Очікується, що Київ розпочне контрнаступ десь на рівній, відкритій місцевості.

Звільнення Мелітополя підірве здатність Москви посилювати армію і завдасть Кремлю принизливого удару

Україна хоче просунутися на південь та повернути собі стратегічне місто Мелітополь – логістичний вузол для російських військ. Це ключова ділянка "сухопутного мосту", який зв'язує Росію з Кримом. Звільнення міста підірве здатність Москви посилювати армію і завдасть Кремлю принизливого удару. Це також розділить територію, що є під контролем РФ, на дві частини.

"Нас обстрілюють свої" - як російська пропаганда труїть Україну", The New York Times, США

Стоячи біля свого будинку, вказуючи на вирву від ракети на дорозі, українка, яка мешкає у прифронтовій Костянтинівці, поклала відповідальність за удар на ЗСУ.

"Вони вбивають нас. Наші нас обстрілюють", – сказала вона.

Через рік війни, незважаючи на місяці артилерійських і ракетних обстрілів з боку росіян, деякі жителі міст уздовж фронту все ще підтримують Росію

Наташа звинуватила в ракетному ударі не росіян, які останні вісім місяців атакували Бахмут та інші міста. Через рік після початку війни, незважаючи на місяці артилерійського та ракетного обстрілу з боку росіян, деякі жителі міст уздовж лінії фронту на сході України все ще бентежать чиновників та поліцію підтримкою Росії. Вони повторюють російську пропаганду, звинувачуючи Захід у розв'язанні війни, а ЗСУ в обстрілі будинків, щоб змусити людей виїхати.

"Вони роблять це спеціально. Кажуть, людей треба евакуювати. Їм потрібна земля", – каже Наталя.

Автор: NYT
  Наташа (праворуч) з сусідкою біля свого будинку, на місці російського удару, у Костянтинівці
Наташа (праворуч) з сусідкою біля свого будинку, на місці російського удару, у Костянтинівці

Донбас був колись найбільш проросійським регіоном України, географічно близьким до Росії, де сім'ї, мають рідних з обох боків кордону. У містах російською говорили частіше, ніж українською.

Начальник місцевої міліції Дмитро Кірдяпкін пояснює погляди таких, як Наташа, багато в чому нещадною та підступною російською пропагандою, яка нав'язується місцевому населенню понад десять років. За його словами, це налаштувало їх проти власної влади і підштовхнуло до обіймів проросійських маріонеток, які у 2014 році захопили частину регіону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щоб зробити Росію нормальною, їй слід відрізати "воювалку" - Іван Ступак

"Це найжорстокіша зброя, яку РФ застосовує проти нашого народу", - каже Кірдяпкін.

Уродженець Донецької області, 35-річний Кирдяпкін, переконався у наслідках російської інформаційної війни, коли служив у міліції у прифронтових Маріуполі, Дружківці, а тепер Костянтинівці.

Він згадав, як у 2014 році ввімкнув телевізор у відвойованому місті та виявив лише один проросійський канал там, який показував барабанний дріб жахливих картин ядерних руйнувань та терору на тлі українського прапора. За його словами, зображення були навіть не з України, а повідомлення створювали, щоб викликати страх перед українською владою та підштовхнути людей до підтримки Росії.

Автор: NYT
  Робітники ремонтують лінії електропередач, що впали в Костянтинівці
Робітники ремонтують лінії електропередач, що впали в Костянтинівці

"Ми програли інформаційну війну у 2014 році. Не розумію, як досі багато людей вірять у ці казки", - сказав він.

Президента Зеленського часто хвалять за комунікативні навички та успіхи у об'єднанні країн навколо справи України. Але в деяких частинах сходу його країни РФ надалі має перевагу в пропагандистській війні.

На сході України будь-хто, хто має супутникову антену, може дивитися російські канали в містах навіть за 80 км від лінії фронту

Російські телеканали домінують в ефірі на підконтрольній Росії території. Вони давно заборонені в Україні, як і популярні російські соцмережі. Але на сході країни будь-хто, хто має супутникову антену, може дивитися російські канали або слухати російське радіо в містах навіть за 80 км від лінії фронту.

Поліція виявила, що соцмережі використовуються РФ для маніпулювання жителями. Українська розвідка блокує облікові записи в соцмережах, але інші залишаються.

Автор: NYT
  Жителі ремонтують будинок після удару росіян у Костянтинівці
Жителі ремонтують будинок після удару росіян у Костянтинівці

Один із проросійських каналів у Telegram "Костянтинівка" має 4500 передплатників і публікує суміш проросійських зображень і відео, попереджень про артилерійські та ракетні удари, православні молитви та погрози місцевим чиновникам. Канал часто оголошує, що українська армія веде мінометний вогонь перед тим, як буде завдано російського ракетного удару. Наприклад, за кілька годин до того, як снаряди впали в районі Наташі, хтось розмістив на каналі "Костянтинівка" попередження, що ЗСУ готуються обстріляти місто, і порадив мешканцям залишатися у підвалах.

Кирдяпкін каже, що більшу частину часу витрачає на порятунок постраждалих від ракетних обстрілів та вистеження інформаторів, які працюють "очима" та "вухами" Росії на місцях. У нього є команда, яка стежить за Telegram, щоб упіймати інформаторів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Бахмуті спалили російські резерви" - Іван Січень

Минулого літа, коли він працював у сусідній Дружківці, його загін заарештував п'ятьох місцевих. Вони передавали інформацію російській розвідці. Це була різношерста група людей - заводський інженер, молода жінка, 30-річний чоловік, психіатричний хворий і колишній водій таксі. Усі пройшли через суд та були визнані винними.

Декого з інформаторів мотивують грошима. Поліція відстежує платежі з Росії. Інші підпадають під вплив російської пропаганди.

Автор: NYT
  Рекламні щити, присвячені героям-воїнам, у рамках кампанії призову
Рекламні щити, присвячені героям-воїнам, у рамках кампанії призову

За словами українських чиновників, ведення пропагандистської війни вимагає великих витрат часу та грошей, і не є пріоритетом, оскільки в них повномасштабна боротьба на полі бою. Але є ознаки боротьби за уми на вулицях прифронтових міст. Українська армія розмістила на вулицях багатьох міст рекламні щити, присвячені воїнам-героям, у рамках кампанії з заохочення призову. Графіті на стінах будинків у Костянтинівці, переважно проукраїнські.

Невиборні удари РФ та обстріли українських міст поступово налаштували проти неї багатьох колишніх прихильників на сході України. Глава поліції також помітив зміну у городянах.

Автор: NYT
  Графіті у Костянтинівці
Графіті у Костянтинівці

"Вони розуміють, що довкола загинуло багато людей. У їхньому місті все зруйновано. Побачили все на власні очі", - каже він

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що на зустрічі лідери "Великої сімки" обговорювали, що Москва може піти на будь-який крок у разі повернення Україною Криму. А також про те, що Києву потрібно більше зброї, щоб успішніше провести контрнаступ. Колишні зеки та члени ПВК "Вагнер" зізналися, що вбивали цивільних та, зокрема, дітей на Донбасі. З витоків документів Пентагону знаємо, що Єгипет хотів постачати снаряди Росії, але під тиском США вирішив постачати їх Україні.

Зараз ви читаєте новину «Україна хоче набрати 40 тис. солдатів до початку наступу: що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути