Ексклюзиви
неділя, 11 червня 2023 11:05

Спецтема: Війна Росії проти України

"Український наступ розпочався. Американський генерал прогнозує успіх України" - Макс Бут

"Український наступ розпочався. Американський генерал прогнозує успіх України" - Макс Бут
Оглядач Макс Бут вважає, що українське контрнаступ має великі шанси на успіх / WP

Думки у виданні The Washington Post оглядача Макса Бута

Девід Петреус мав як невдачі та успіхи, але залишається одним із найбільш шанованих генералів сучасності. Навіть коли в 2003 році 101-а повітряно-десантна дивізія під його командуванням стрімко наступала на Багдад, він запитував: "Розкажіть мені, а чим усе це закінчиться".

Хоча на початковому етапі українці зазнають серйозних втрат, вони досягнуть значних проривів і набагато більшого, ніж прогнозує більшість аналітиків – генерал Петреус

Не прогнозує він і швидке закінчення війни в Україні. Проте генерал у відставці повернувся з візиту минулого тижня до Києва, де зустрівся з українськими військовими та цивільними керівниками. Він дає позитивну оцінку перспектив українського контрнаступу, що розпочався. Каже, що хоча на початковому етапі українці, швидше за все, зазнають серйозних втрат, він очікує, що "вони досягнуть значних проривів, і досягнуть набагато більшого, ніж прогнозує більшість аналітиків".

Це приємно чути, бо українці розпочали надзвичайно складне військове завдання. Вони наступають на підготовлені оборонні позиції за потужної артилерійської підтримки, а в бою оборона завжди має перевагу перед наступом. Звичайне емпіричне правило - атакуючим силам потрібна чисельна перевага 3:1 у точці атаки, щоб досягти успіху.

Наконечником українського списа стануть приблизно вісім нових бронетанкових бригад загальною чисельністю близько 40 тис. осіб, навчених НАТО та озброєних німецькими танками Leopard-2 та німецькими бойовими машинами піхоти Marder-1, британськими танками Challenger-2, американськими бойовими машинами Bradley та багато іншого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Настала нова глава війни, яка може стати пасткою для Путіна" - Майкл Боцюрків

Спеціалізовані машини, схожі на броньовані бульдозери, призначені для прориву російських окопів та мінних полів. Сили наступу повинні рухатися швидко, щоб закріпити успіх ударних військ на фронті. Це можливість, якої забракло українцям під час їхнього вражаючого наступу на Харківщині минулої осені. Їхньою ціллю буде просування до Азовського моря, перерізаючи "сухопутний міст" між окупованими Кримом та Донбасом.

Загальновійськовий наступ із використанням всіх елементів військової потуги - найважча справа на війні. Саме її росіяни не змогли здійснити під час їхнього невмілого вторгнення в Україну в 2022 році. Пам'ятаєте пробку в 60 км російської техніки під Києвом?

Американські військові дуже добре розвинули загальновійськові маневрені бойові дії. Наприклад, успіх США у війні в Перській затоці у 1991 році та похід на Багдад у 2003 році. Але українці новачки у цьому складному військовому мистецтві.

Українцям бракує критичного елемента, який забезпечив успіх США - переваги в повітрі

Більше того, українцям бракує критичного елемента, який забезпечив успіх США – переваги у повітрі. У росіян його теж немає. Жодна зі сторін не може постійно долати ППО іншої. Це означає, якщо американські війська, зіткнувшись із противником могли розраховувати на "безпосередню підтримку з повітря", то українці - ні. Перші F-16 прибудуть до України не раніше осені, тож у цьому наступі українським силам доведеться обійтися без них.

Не дивно, що навіть аналітики американської розвідки похмуро ставляться до перспектив прориву українців. Але Петреус каже: "Вірю, що українські командири організують дуже вражаючі загальновійськові операції". Він також попередив, що, як і у разі наступу в Іраку в 2007 році, бойові дії на початковому етапі українського наступу "стануть набагато гострішими, перш ніж стане легше".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мене били й піддавали тортурам, щоб лише визнав, що агент ЦРУ" - колишній полонений американець

Він роз'яснив, що потрібно - танкам потрібно буде просуватися разом із піхотою, "щоб утримати російську піхоту від застосування протитанкових керованих ракет". Інженерам потрібно буде "пробити мінні поля та загородження", артилерії та мінометам - "форсувати рух, щоб росіяни не піднімали голови в окопах", системам ППО просуватися разом із танками та бронетехнікою, "щоб не дати російським літакам підтримати російських солдатів", а системам радіоелектронної боротьби "заглушити російські радіомережі", дронам знайти російські штаби та резервні сили "для наведення високоточними боєприпасами", і, звичайно ж, логістика має слідувати "прямо за головними частинами з додатковими боєприпасами, пальним, продовольством, водою, технічним обслуговуванням і медичним забезпеченням". Це безліч елементів, які потрібно синхронізувати у запалі битви – процес, який можна порівняти з диригуванням симфонічним оркестром.

Але Петреус каже: "Можливо, що російські частини, які тепер складаються з погано навчених, погано оснащених та погано керованих окремих поповнень, які ведуть важкі бої протягом багатьох місяців, виявляться досить крихкими і розваляться на великих ділянках".

Він зазначив, що росіянам буде складно реагувати на українські прориви, тому що вони не мають достатніх резервів, щоб прикрити фронт у 1000 км. І якщо справді спробують закрити одну дірку, то можуть створити вразливі місця в іншому місці.

Повінь, спричинена підривом Каховської дамби росіянами, не вплине на український наступ

Петреус сказав, що повінь, спричинена підривом Каховської дамби у вівторок російськими силами "не вплине на український наступ". Справді, деякі російські позиції вздовж Дніпра були затоплені разом із багатьма українськими поселеннями, і як тільки вода відступить, річка стане меншою і її буде легше перетнути.

Це не обов'язково означає, що українці незабаром закінчать війну. Як попереджали Рафаель Коен та Джан Джентіле з Rand Corp. у журналі Foreign Policy, американцям слід перестати зациклюватися на "коротких вирішальних війнах". Більшість воєн – довгі та виснажливі, і війна в Україні не виняток. Вона триває з 2014 року, а не з 2022 року, і, хоч би що трапилося з цим контрнаступом, швидше за все, вона триватиме і в 2024 році.

Але якщо Петреус має рацію і українцям вдасться перерізати "сухопутний міст" між Донбасом і Кримом, вони зможуть завдати потужного удару по окупантам. Просування України до Азовського моря поставить під загрозу утримання Росією Криму, де розташовані російські авіабази, штаби, склади матеріально-технічного постачання, військово-морські бази та інші об'єкти, що підтримують російські військові операції. США можуть і повинні допомогти українцям, надавши їм, як наполягає Петреус та інші військові експерти, армійські тактичні ракетні комплекси ATACMS на додаток до наданих Великою Британією крилатих ракет Storm Shadow. Вони потрібні для завдання ударів по Криму з більшої відстані.

Якщо контрнаступ увінчається успіхом, українці звільнять більшу частину своєї землі від жорстокої окупації, і можуть змусити більше росіян визнати, що це війна, в якій вони не можуть перемогти. Це переконає Захід продовжувати надавати підтримку на тривалий термін. Її Україна далі потребуватиме.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бавовни" сприяють нашому наступу" - Іван Киричевський

Війна - найскладніша і найнепередбачуваніша людська діяльність. Завжди можлива невдача. Але в цьому випадку шанси на користь Давида, а не Голіафа через зміни, які перетворили українську армію за останні роки.

Українська та російська армії – відгалуження Червоної армії. Тим не менше, відколи українці почали проходити навчання на Заході у 2014 році, вони заохочують ініціативу невеликих підрозділів, характерну для армій НАТО. Вона, за словами Петреуса, "дозволить українцям максимально використати кожен досягнутий успіх". Росіяни, навпаки, загрузли в радянсько-централізованому мисленні та плануванні, де молодші офіцери надалі залежать від наказів вищих, які часто знаходяться далеко від фронту і не можуть реагувати на умови, які швидко змінюються.

Існує також дуже важливе питання про різні мотиви між двома сторонами. Наполеон говорив: "На війні моральна сила по відношенню до фізичної дорівнює трьом чвертям". Петреус зазначив, що "українці повністю мобілізовані, бачать у конфлікті війну за незалежність і мають високий моральний дух". На відміну від них, "багато російських солдатів не відчувають такої ж прихильності до справи і, ймовірно, мають досить поганий моральний дух після кількох місяців в окопах, і в районах, де їх ненавидять місцеві жителі".

Сьогодні надії та молитви волелюбних людей по всьому світу йдуть з українськими військами

Один із героїв Петреуса, генерал Дуайт Ейзенхауер, говорив військам, які розпочинали звільнення Європи в день "Д": "Надія та молитви волелюбних людей всюди йдуть з вами". Сьогодні надії та молитви волелюбних людей усюди йдуть з українськими військами. Можемо тільки сподіватися, що їхній контрнаступ буде настільки ж успішним, як і передбачає Петреус.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Український наступ розпочався. Американський генерал прогнозує успіх України" - Макс Бут». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути