вівторок, 11 травня 2021 09:00

Україна отримала безвіз

Україна отримала безвіз
Президент України Петро Порошенко і президент Словаччини Андрій Кіска під час церемонії на словацько-українському кордоні з нагоди введення безвізу між Україною і ЄС / Фото прес-служби президента України

11 травня 2017 року Рада міністрів ЄС ухвалила рішення про скасування короткострокових віз для громадян України при відвідуванні 32-х країн ЄС і Шенгенської зони. Воно набуло чинності 11 червня того ж року.

Відлік шляху України до безвізу розпочався разом із курсом на євроінтеграцію, який сформувався після помаранчевої революції. 21 лютого 2005 року підписали план дій "Україна-ЄС", який передбачав інтенсифікацію відносини, включаючи транскордонне співробітництво. А вже 1 вересня 2005 року президент Віктор Ющенко скасував візи для громадян ЄС, Швейцарії та Ліхтенштейну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У заробітчан і туристів будуть проблеми - як українцям жити без Covid-паспортів

Угода щодо спрощеної процедури оформлення віз для українців набула чинності 1 січня 2008 року, а 29 жовтня у Брюсселі розпочався діалог про безвізовий режим між Україною і ЄС. Активна фаза розпочалася після 14-го саміту "ЄС-Україна" 22 листопада 2010-го, де підписали "План дій щодо лібералізації візового режиму". Він передбачав виконання Україною ряду вимог: запровадження біометричних паспортів, зміна правил перетину кордону, посилення контролю щодо незаконної міграції та прийняття законів по боротьбі з корупцією.

20 квітня 2011 року президент Віктор Янукович затвердив "Національний план з виконання вимог ЄС щодо візової лібералізації". Але під тиском Росії делегація на чолі з ним 28-29 листопада 2013 року на саміті у Вільнюсі зірвала підписання "Угоди про асоціацію між Україно і ЄС".

Призупинення євроінтеграції спровокувало масові протести, які стали початком Революції гідності. Після падіння режиму Януковича "Угода про асоціацію" була підписана.

Візова лібералізація стала одним із інструментів тиску ЄС та громадськості на українську владу на шляху реформ. 18 грудня 2015 року на фінальній стадії оформлення безвізу Україні висунули п'ять додаткових вимог, які передбачали створення трьох незалежних антикорупційних органів і внесення у закондавство змін по боротьбі з корупцією. Київ виконав всі 144 вимоги ЄС, і 20 квітня 2016 року Єврокомісія запропонувала Європарламенту та Раді ЄС відмінити візи для громадян України.

Але виникли внутрішні проблеми в ЄС. Загострення війни в Сирії спровокувало масовий потік біженців з Близького Сходу, що посилило ксенофобські настрої, особливо серед невеликих країн ЄС. Ряд з них висловили застереження щодо можливого потоку біженців з України і зажадав розробити механізм призупинення безвізу. Погодження механізму тривало до початку 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Україна отримала безвіз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути