середа, 24 лютого 2021 13:37

Україну назвали посередником між Білоруссю і Європою

Україну назвали посередником між Білоруссю і Європою
В України нема плану розвитку відносин з Білоруссю. Фото: Бізнес-Схід

Позиції Лукашенка послабилися від початку кризи літом торік. Його Москва загнала у нові домовленості, сказав Gazeta.ua експерт з міжнародних відносин Ілія Куса.

"Білорусь тепер експортуватиме російські нафтопродукти, щодо яких раніше країни мали суперечки. Лукашенко грався в багатовекторність. Тепер цього робити не може. Серед партнерів залишається лише Росія і Китай. Можливо, отримав від Путіна новий кредит, який був ціною за нові умови експорту нафти. Китайці теж нещодавно виділили кредит Білорусі - намагаються перехопити ініціативу узалежнення Лукашенка. Йому зараз потрібна фінансова подушка через західні санкції і для стабілізації економіки через кризу і коронавірус. У питаннях взаємної інтеграції так званої Союзної держави (конфедеративний союз Російської Федерації та Республіки Білорусь з поетапно організовуваним єдиним політичним, економічним, військовим, митним, валютним, юридичним, гуманітарним та культурним простором. - ГПУ) ніяких домовленостей не досягли. Для росіян - це план максимум, але для Лукашенка все ще "червона лінія". Ключове завдання Росії - посилити свою частку у стратегічних сферах економіки Білорусі. Це нафтопровід, оборонний комплекс, державні компанії-монополісти - Білоруськалій та аграрні. Друге - зайти в політику проросійською силою. Поки що частково досягли лише першого", - пояснив.

Україні варто перейматися посиленням впливу Росії на цьому напрямку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тихановська розповіла, якої вона думки про Путіна

"Не маємо плану розвитку відносин з Білоруссю - політичних, фінансових, економічних. Займаємо останнім часом жорстку прозахідну позицію. Тим більше Білорусь наближається до Росії. Україна пристала на пропозицію Польщі і Литви - утворити Люблінський трикутник (тристороння платформа для політичного, економічного, культурного й соціального співробітництва між Литвою, Польщею та Україною. Мета — підтримка інтеграції України в ЄС. — ГПУ). Можемо бути посередником у переговорах між Білоруссю і Європою. Але така можливість постійно віддаляється".

Президент Росії Володимир Путін і самопроголошений глава Білорусі Олександр Лукашенко 22 лютого провели зустріч у російському місті Сочі. Під час зустрічі Лукашенко подякував Путіну за вакцину "Спутник V" та заявив, що до осені в Білорусі створять власний препарат від коронавірусу. Путін наголосив на тому, що спільно з Білоруссю створять білоруську атомну електростанцію – БелАЕС.

Зараз ви читаєте новину «Україну назвали посередником між Білоруссю і Європою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути