неділя, 14 травня 2023 05:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна може показати Пентагону новий спосіб ведення війни

Україна може показати Пентагону новий спосіб ведення війни
Джахар Матісек та Вілл Ріно вважають, що американська військова бюрократія має стати більш гнучкою та інтегрувати громадянські ініціативи / Колаж Gazeta.ua

Думки у The Wall Street Journal підполковника ВПС США та професора з питань національної безпеки у Військово-морському коледжі США Джахара Матісека та завідувача кафедри політології Північно-Західного університету Вілла Ріно

Війна в Україні показує, що США слід адаптуватися до реалій війни у ХХІ столітті. Можливо, найкраще розпочати з розробки нетрадиційних військових партнерів.

Безумовно, війна також свідчить про цінність традиційних союзів Америки. З лютого 2022 року наша спільна військово-цивільна дослідницька група вивчає зусилля Заходу щодо проведення військової підготовки українських військових. Багато інструкторів з досвідом роботи в Іраку та Афганістані казали нам, що українські військові набагато більш мотивовані та досвідчені, ніж іракські та афганські солдати. Відносини також взаємовигідні – війська США навчаються на досвіді українських солдатів із майже рівним нам противником. Із цим американці не стикалися з часів Корейської війни.

Війська США навчаються на досвіді українських солдатів із майже рівним нам противником. З таким американці не стикалися з часів Корейської війни

Проте американській підтримці України заважає нездатність знайти нових партнерів. Під час наших візитів до України, як до, так і після вторгнення Володимира Путіна, ми виявили велику екосистему неформальних зусиль, що підтримуються громадянами для підтримки ЗСУ. До цієї мережі входять групи, які фінансують та модифікують дрони для підрозділів на передовий, іноземні ветерани збройних сил, які забезпечують бойову медицину та партизанську підготовку, добровольці, які постачають війська продовольством, обмундируванням, тепловізійними прицілами та приладами нічного бачення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бавовни" сприяють нашому наступу" - Іван Киричевський

Українські солдати кажуть, що ця мережа підтримки, волонтери, не поступається, хоч і менш масштабна, ніж Міністерство оборони їхньої країни та західні інструктори. Головне, вона спритна. Волонтери можуть адаптуватися до невідкладних потреб солдатів.

Західні сили, з іншого боку, виявилися значно менш гнучкими. Українські солдати кажуть, що американці часто пропонують навчання, яке вже пройшли українські солдати. Зазвичай завдяки ініціативам своїх громадян та бойовому досвіду. Але не отримують навчання, якого потребують або яке просять.

Основна проблема в тому, що американська бюрократія веде війну, як завжди. Оборонний істеблішмент США хоче допомогти українським силам, але може зробити це лише тією мірою, якою дозволяють політичні лідери. Розмір міністерства оборони США, що розрісся, робить навчання українських солдатів надзвичайно складним. Багаторівневі процедури та правила стримують оперативні інновації та сковують зусилля американських радників, які намагаються пристосуватися до реалій української боротьби.

Розумно, щоб військові США мали більше гнучкості, щоб реагувати на вимоги та загрози, що швидко змінюються, з якими стикаються українці на фронті

Вашингтон витрачає десятки мільярдів доларів на військову техніку та фінансову допомогу Києву. Як мінімум розумно, щоб військові США мали більше гнучкості, щоб реагувати на вимоги та загрози, що швидко змінюються, з якими стикаються українці на фронті.

Як тоді адаптувати американських військових? Перший крок – розглянути недержавних акторів як потенційних партнерів. У Києві є кілька організацій, які діяли після вторгнення Путіна до Криму 2014 року. У 2014 році ми познайомилися з засновником Anomaly – компанії, яка виробляла та розповсюджувала тисячі аптечок для українських військових за копійки. Групи громадян розбираються у формальних та неформальних аспектах української політики та можуть визначити місцевих впливових осіб. Вони розуміють умови на землі, особливо підготовку і спорядження, необхідні в бою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найважливіше - визволити Херсонську та Запорізьку області, узбережжя Азовського моря" - Олександр Мотиль

Інші масові глобальні рухи, такі як "Північноатлантична організація хлопців", є слабо скоординованими групами людей, які тролять і висміюють російську пропаганду, одночасно збираючи гроші на купівлю дронів і пікапів для українських підрозділів на фронті. Уряду США слід подумати про співпрацю з такими групами не лише через їхні військові успіхи, а й через їх доступні способи перетворити нелетальну допомогу на переваги на полі бою.

Танки Abrams та бойова підготовка залишаються життєво важливими, і Америка не має припиняти щедро постачати їх. Але такі зусилля можна і потрібно посилити за рахунок залучення громадянських груп та неофіційних експертів, які можуть забезпечити навчання та підтримку українських солдатів за обмеженого бюджету. В даний час бюрократичний і обмежений процедурами оборонний істеблішмент дуже слабко зацікавлений і негнучкий у таких партнерських відносинах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найкраща гарантія подальших постачань зброї – українські перемоги на полі бою" – Рассел Берман

Відкрите суспільство України різко контрастує із його російським ворогом. Його патріоти та міжнародні прихильники можуть взяти на себе ініціативу у боротьбі за вигнання російських військ. У цю нову епоху нерегулярних бойових дій Америка може розпочати інтегрувати місцеві групи добровольців у воєнні дії. Якщо це станеться, крім того, що вона позбавиться бюрократії вдома, то буде краще готова до будь-якого міжнародного виклику, який прийде в майбутньому.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Україна може показати Пентагону новий спосіб ведення війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути