Ексклюзиви
вівторок, 22 червня 2021 20:23

Удар по білоруських підприємствах призведе до економічної анексії Росією - опозиціонерка

Удар по білоруських підприємствах призведе до економічної анексії Росією -  опозиціонерка
Альона Васильєва: "Захід вводить санкції чисто заради іміджу — режиму вони реально нічого не зроблять". Фото: Тарас Подолян

Санкції, введені Заходом проти режиму Лукашенка за затримання журналіста Протасевича, не матимуть жодного позитивного впливу. Удар по білоруських підприємствах призведе до економічної анексії з боку Росії. Санкції вітає проросійська частина білоруської опозиції. Про це Gazeta.ua розповіла білоруська опозиціонерка, політемігрантка Альона Васильєва.

"Якогось позитивного ефекту ці санкції не матимуть. Я не знаю жодного національно орієнтованого опозиціонера, який би схвалював їхнє введення, — каже вона. — Жоден диктатор від санкцій не пішов. Лукашенко також не піде".

Економічні санкції будуть вигідні лише Російській Федерації, вважає політемігрантка.

"Білоруська економіка орієнтована на Росію. Зараз відбувається викуп Росією основних білоруських підприємств, заходження російського капіталу. Це удар не по Лукашенку як по фігурі, а по білоруській економіці. Заходи проти оточення Лукашенка я загалом схвалюю. Обмеження ж проти підприємств на режим не вплинуть, тому національно орієнтована опозиція їх не схвалює. До санкцій закликала Тихановська та інші опозиціонери, що прагнули зближення з Росією. На жаль, план зі зближення вдався. Як і повна економічна анексія", — сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рідня Лукашенка, пропагандисти та компанії: хто потрапив під нові персональні санкції ЄС

Введення санкцій послабить лише державний суверенітет Білорусі, а не Лукашенка як диктатора, впевнена Васильєва.

"Росія все одно рятуватиме Лукашенка від санкцій. Так, Тихановська закликала до обмежень конкретно проти "Білоруськалія". У світлі останніх подій деякі розслідування свідчать, що частина проросійської опозиції спонсорувалася російською компанією "Уралкалій". Тож зрозуміло, чому вони вимагають санкцій для "Білоруськалія". Відтак заходить російський капітал, який рятує підприємство і стає його власником", — зазначила вона.

Чи можуть персональні санкції проти оточенні Лукашенка призвести до невдоволення і усунення його від влади? Альона Васильєва впевнена, що ні:

"Президентські вибори 2010 року у Білорусі були невизнані, санкції наклали на людей з оточення Лукашенка, які не могли їздити в Європу. Але це не заважало їм їздити по Азії та інших частинах світу і нормально почуватися. В Білорусі немає ринкової економіки, вона не заточена під Захід. Вона частково була заточена під Росію. Захід вводить санкції чисто заради іміджу — режиму вони реально нічого не зроблять".

Білорусь стоїть на порозі втрати незалежності, вважає опозиціонерка.

"Після того, як ми пустили слідчих ЛНР (для слідчих дій із Протасевичем. — Gazeta.ua) — взагалі стали нерукодайними для всіх. Це грамотна гра Москви, враховуючи особливості Лукашенка та розуміння його страхів. Що буде з підприємствами, на які накладені санкції? Їх врятує своїм капіталом Російська Федерація. Це називається "економічною інтеграцією". А самому режиму Лукашенка санкції не зашкодять. Диктатори відходять внаслідок революцій, а не санкцій", — наголошує Альона Васильєва.

США ввели новий пакет санкцій проти компаній і деяких громадян Білорусі.

До санкційного списку внесені шість юридичних та 16 фізичних осіб. Зокрема, під обмеження потрапив білоруський КДБ, внутрішні війська країни, Головне управління боротьби з організованою злочинністю і корупцією МВС, УВС Брестського облвиконкому та Центр ізоляції правопорушників на Окрестіна в Мінську.

Зараз ви читаєте новину «Удар по білоруських підприємствах призведе до економічної анексії Росією - опозиціонерка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути