неділя, 12 серпня 2018 12:25

Вчені відправили в атмосферу Сонця унікальний зонд

Вчені відправили в атмосферу Сонця унікальний зонд
До Сонця відправили унікальний зонд Parker Solar Probe. Фото: NJk

NASA вдалося запустити сонячний зонд Parker Solar Probe - перший космічний апарат, який пролетить на рекордно близькій відстані від Сонця.

За допомогою зонда дослідять процеси, що відбуваються на межі корони й атмосфери зірки. Parker Solar Probe запустили на ракеті Delta IV Heavy з мису Канаверал в американському штаті Флорида сьогодні о 10:31 за київським часом. Про це повідомляють на сайті NASA.

На створення зонда витратили $1,5 млрд, він має вийти на орбіту Сонця в кінці 2024 року. Апарат наблизиться до поверхні зірки на відстань 6,4 млн км - це у сім разів ближче, ніж коли-небудь. Таким чином зонд перебуватиме в зовнішніх шарах атмосфери Сонця, де температура може досягати від 500 тис. Кельвінів, тобто 500 тис. градусів за Цельсієм, до кількох мільйонів Кельвінів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сонце має свій звук - NASA оприлюднило аудіозапис

На борту Parker Solar Probe є прилади для вимірювання напруженості електромагнітного поля Сонця і визначення характеристики частинок, що випускаються зіркою. За допомогою цього обладнання вчені зможуть дістати відповідь на питання про взаємодію сонячної корони з фотосферою, верхнім шаром Сонця. Також вдасться зрозуміти , як зароджуються і розганяються частинки сонячного вітру.

Перша спроба запуску зонда була не вдалою: 11 серпня, за кілька хвилин до старту його відклали на годину, а потім і зовсім перенесли на добу. У відомстві пояснили, що були порушення межі запуску, а потім у стартовому вікні не залишилося часу для запуску.

Місяць відіграє принципово важливу роль для життя на Землі. Він забезпечує не тільки припливи з відливами і мілководдя, також є безліч непрямих ефектів. Вчені розповіли, що було б із Землею, якби не було Місяця.

Зараз ви читаєте новину «Вчені відправили в атмосферу Сонця унікальний зонд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути