середа, 16 вересня 2020 15:16

Убили одновірця за шпигунство на іншу церкву

Убили одновірця за шпигунство на іншу церкву
Бріґам Янґ / Wikipedia

16 вересня 1845-го у місті Наві, США, мормони з Церкви Ісуса Христа святих останніх днів зарізали одновірця Фініса Вілкокса, запідозривши його в шпигунстві на ворожу групу мормонів.

Релігійну організацію в Америці заснував Джозеф Сміт 1830-го в штаті Міссурі. Її послідовники одразу почали конфліктувати з місцевими. 1838-го губернатор Лібурн Боґґс підписав розпорядження, що мормонів слід вигнати зі штату або знищити.

Сміт із послідовниками подався в Наві, що в сусідньому штаті Іллінойс. Але там теж почалися конфлікти. Коли місцева газета написала, що Сміт шахрай, він послав послідовників знищити редакцію. Його посадили до в'язниці, де розлючений натовп лінчував до смерті.

Наступником Сміта став Бріґам Янґ. Убивство Вілкокса було частиною плану консолідації влади в його руках. Сварки і сутички з іншими общинами тривали та наростали. Через рік 2 тис. озброєних місцевих вигнали мормонів із Наві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одну дитину застрелили, інших спалили. У Мексиці жорстоко розправилися із сім'єю мормонів

Янґ вивів послідовників у Мексику, у теперішній штат Юта, США. Там під його керівництвом було засновано місто Солт-Лейк-Сіті, яке зараз є столицею штату. Янґ започатковує там університет, який існує досі й носить його ім'я. Групи мормонів-переселенців попрямували також у штати Айдахо, Невада, Каліфорнія й Арізона, де створили близько 350 громад і селищ. Загалом, Янґ залучив до Церкви близько 50 тис. переселенців зі США і емігрантів з Європи.

1850-1857 років Янґ обіймав посаду тимчасового губернатора Території Юта, керуючи церковними і світськими справами. Прагнення мормонів до незалежності й постійне ігнорування вимог федеральної влади спричинило конфлікт з урядом США. Президент Б'юкенен вирішив призначити на пост губернатора не мормона. Протистояння з федеральною владою в Юті призвело до "Війни в Юті" 1857-1858 років. У штат направили армію. Спочатку Янґ планував спалити Солт-Лейк-Сіті й бігти з послідовниками в Мексику, але передумав і погодився покинути пост губернатора. Згодом президент його помилував.

Одним із епізодів "Війни в Юті" була "Різанина в Маунтайн-Мідоуз" - 1857-го мормони перебили групу мирних переселенців, включно з жінками і дітьми. Янґ до смерті залишався главою Церкви Ісуса Христа святих останніх днів і духовним лідером мормонів.

Зараз ви читаєте новину «Убили одновірця за шпигунство на іншу церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути