неділя, 02 вересня 2018 19:31

У Стамбулі обговорили питання автокефалії Української православної церкви

У Стамбулі обговорили питання автокефалії Української православної церкви
Константинопольська церква уповноважена самостійно надавати автокефалію церкві. Фото: "Вголос"

У Стамбулі на Архієрейському соборі Константинопольської церкви єпископи розглянули питання, чи Константинопольська церква уповноважена самостійно надавати автономію, автокефалію церкві, яка про це просить.

Після обговорення єпископи твердо вирішили: "так, Константинопольський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких узгоджень". Про це повідомляє кореспондент "Громадського" зі Стамбула.

Cобор стартував сьогодні і триватиме до 3 вересня, під час нього планують розглянути питання надання автокефалії для української Православної церкви. Таким чином, якщо ідею створення єдиної помісної церкви підтримає більшість ієрархів, то для надання томосу Києву не буде жодних процедурних перешкод. В Стамбул прибув і Московський патріарх Кирило, який найвірогідніше буде проти автокефалії для України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія готує спецоперацію проти української церкви

Раніше предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що після отримання Українською церквою Томоса про автокефалію частина Московського патріархату, яка не захоче приєднуватися до єдиної помісної православної церкви, має перейменуватись у "Російську православну церкву в Україні".

Україна готується до отримання томосу про автокефалію православної церкви.

Автокефалія - це статус помісної церкви, як самокерованої, незалежної частини Вселенської Православної Церкви що очолюється патріархом чи митрополитом.

Помісна церква - це об'єднання всіх православних вірян, яке створюється за територіальним принципом. Помісна церква виступає на противагу вселенській, стає незалежною та самоврядною на території певної держави і зазвичай узгоджується з політико-адміністративним поділом та державними кордонами.

Зараз ви читаєте новину «У Стамбулі обговорили питання автокефалії Української православної церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути