Ексклюзиви
вівторок, 14 березня 2023 08:14

Спецтема: Війна Росії проти України

У США розсекретили плани Кремля щодо повної мобілізації

У США розсекретили плани Кремля щодо повної мобілізації
Кремль все ще дуже несхильно ставиться до перспективи повної мобілізації – ISW. Фото: розміщене на ukrinform.ua

Кремль неприхильно ставиться до перспективи повної мобілізації й в майбутньому, ймовірно, не планує її проводити.

Про це свідчить законопроєкт про підвищення призовного віку. Такого висновку дійшов американський Інститут вивчення війни (ISW).

На розгляд до Держдуми згаданий законопроєкт надійшов 13 березня. Підвищення призовного віку ініціював міністр оборони Росії Сергій Шойгу.

Максимальний призовний вік у Росії хочуть підвищити з 27 до 30 років негайно, а мінімальний – з 18 до 21 року зі щорічним збільшенням на один рік між 2024 і 2026 роками, нагадали аналітики.

"Негайне підвищення максимального віку в законопроєкті, ймовірно, має на меті розширити віковий діапазон призову, щоб задовольнити певну частину безпосередніх потреб російських військових у живій силі в Україні, а потім згодом зменшити загальні вимоги російського суспільства до призову в наступні роки", – йдеться у новому звіті ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобілізація у Росії масово зачепить студентів: розвідка розкрила подробиці

На думку аналітиків, Кремль намагається захистити нове покоління росіян від демографічних і соціальних наслідків війни проти України, розподіляючи ці наслідки серед однієї групи росіян.

В ISW вважають, що запропоноване скорочення призовного віку також може свідчити про те, що Кремль не очікує, що війна в Україні триватиме довше наступних трьох років.

"Запропоноване розширення вікового діапазону призову є ще одним зусиллям зі збільшення збройних сил, значно нижчим від повної мобілізації. І вказує на те, що Кремль все ще дуже несхильно ставиться до перспективи повної мобілізації", – зазначили аналітики.

21 грудня 2022 року Сергій Шойгу публічно представив серію змін російської оборонної політики. Він висунув ідею збільшити чисельність ЗС РФ до 1,5 млн військовослужбовців, зокрема 695 тис. контрактників, поступове збільшення призовного віку на військову службу від 18 до 21 року та підвищення граничного віку призовників від 27 до 30 років.

Проте Шойгу не уточнив терміни втілення цих планів. Американські військові аналітики вважають дуже малоймовірним, що Кремль сформує такі великі звичайні сили в терміни, які стосуються війни Росії в Україні.

Зараз ви читаєте новину «У США розсекретили плани Кремля щодо повної мобілізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути