неділя, 06 грудня 2020 07:16

У шахті від вибуху загинув 361 гірник

У шахті від вибуху загинув  361 гірник
Пам'ятник загиблим гірнякам в італійському Сан-Джованні-ін-Фьоре. У Мононзі загинув 171 італійський мігрант / Wikipedia

6 грудня 1907-го в місті Монога, США, стався вибух на шахті, внаслідок чого загинув 361 гірник. Практично всі, хто був в той час у забої. Це найстрашніша катастрофа на шахтах в історії Америки.

У 1883-му проклали залізницю до вугільних родовищ штату Західна Вірджинія. Нові міста виникали в регіоні практично відразу, позаяк європейські іммігранти та афроамериканці з півдня їхали туди у пошуках засобів до існування.

Західна Вірджинія нині є лідером в Америці з видобутку вугілля. Проте в кінці ХІХ ст штат відставав від інших великих вугледобувних регіонів щодо регулювання умов роботи шахт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На шахті стався потужний вибух

У п'ятницю, 6 грудня 1907-го, у шахті офіційно було 367 шахтарів. Проте могло бути більше, бо робочі часто брали дітей та інших родичів, щоб допомагали. О 10:28 стався вибух. В результаті загинуло більшість гірників. Були зруйновані також системи вентиляції, необхідні для надходження свіжого повітря в забій, тож порятувати заблокованих виявилося практично неможливо. Колоди, що підтримують дах, були зруйновані, що спричинило сильні завали.

Офіційна причина вибуху не була з'ясована. Але слідчі в той час вважали, що електрична іскра чи одна з ламп з відкритим полум'ям гірників запалили вугільний пил або газ метан.

По всій країні в 1907-му в результаті нещасних випадків на шахтах загинуло 3242 особи. У наступні десятиліття профспілка United Mine Workers of America і законодавці прийняли заходи безпеки, які призвели до зниження смертності на шахтах у Західній Вірджинії та інших місцях.

У 1910-му Конгрес створив "Гірське бюро Сполучених Штатів" задля вивчення та інспекції шахт, зниження кількість вибухів, і нераціонального використання людських та природних ресурсів. Також бюро навчало шахтарів надавати рятувальні послуги та розслідувати трагедії.

Зараз ви читаєте новину «У шахті від вибуху загинув 361 гірник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути