понеділок, 04 квітня 2022 13:08

У Сербії на другий термін переобрали проросійського президента

У Сербії на другий термін переобрали проросійського президента
На виборах проголосували 58,6% від загальної кількості зареєстрованих виборців. Фото: eastnews.ua

На президентських виборах у Сербії чинний президент Александар Вучич набрав 59% голосів, що означає його перемогу одразу у першому турі.

Про це після підрахунку 91,8% бюлетенів повідомила у понеділок Державна виборча комісія країни, передає "Європейська правда".

"Правляча "Сербська прогресивна партія" Вучича також виграла парламентські вибори, набравши 43,2% голосів", - йдеться у повідомленні.

Кандидат у президенти від опозиції генерал армії у відставці Здравко Понош набрав 18%, а його альянс "Єдність заради перемоги" - 13,3%. Соціалістична партія Сербії, давній партнер з коаліції Вучича, посіла третє місце з 11,6%.

На виборах проголосували 58,6% від загальної кількості зареєстрованих виборців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Серби нам не друзі. Гравці "Црвени Звезди" не взяли до рук банер "Ні війні"

Вторгнення Росії в Україну вплинуло на виборчу кампанію у Сербії, яка все ще відновлюється після балканських воєн та ізоляції 90-х. Сербія майже повністю залежить від російського газу, а її армія підтримує зв'язки з російськими військовими. Кремль також підтримує опозицію Белграда щодо незалежності Косово.

Хоча Сербія підтримала дві резолюції ООН, які засуджують повномасштабне вторгнення РФ в Україну, вона відмовилася запроваджувати санкції проти Москви.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан назвав президента України Володимира Зеленського своїм противником. Він лишиться очільником уряду держави на п'ятий термін (четвертий поспіль) і вже оголосив про "велику перемогу" своєї партії. Після підрахунку понад 70% голосів, блок Орбана Fidesz-KDNP отримав 54,85%.

Зараз ви читаєте новину «У Сербії на другий термін переобрали проросійського президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути