четвер, 12 травня 2022 14:20

У Росії засудили п'ятьох кримських татар "за спробу захопити владу у Криму"

У Росії засудили п'ятьох кримських татар "за спробу захопити владу у Криму"
Всім ставиться в провину членство в організації "Хізб ут-Тахрір", визнаної терористичною на території РФ. Фото: "Кримська солідарність"

Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив п'ятьох кримських татар мусульман до 12-14 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з першими 5 роками у в'язниці.

Прокурор просив дати чоловікам 15 років позбавлення волі, повідомляє "Кримська солідарність".

Звукооператора Тофіка Абдулгазієва, техніка мобільних телефонів Владлена Абдулкадирова, газоелектрозварювальника Іззета Абдуллаєва, столяра та будівельника Меджита Абдурахманова засудили до 12 років колонії суворого режиму з першими 5 роками у в'язниці та обмеженням волі на 1 рік після звільнення.

Будівельника Біляла Аділова засудили до 14 років колонії з першими 5 роками у в'язниці та обмеженням волі на 1 рік та 6 місяців після звільнення.

Після виходу з колонії чоловіки змушені будуть не залишати без згоди Федеральної служби виконання покарань житло з 23 вечора до 6-ї ранку, не відвідувати місця розпивання спиртних напоїв, не виїжджати за територію муніципального утворення, не змінювати місце проживання або перебування, не змінювати місце роботи, відмічатись у ФСВП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Путіна провелили паралелі між Херсонщиною й окупованим Кримом

Адвокат Еміль Курбедінов назвав вироки "абсолютно незаконними", але "очікуваними". Він також висловив сподівання, що ніхто з засуджених не сидітиме стільки і що вони вийдуть у найближчому майбутньому.

27 березня 2019 року ФСБ провела масштабні обшуки у Кам'янці, Строганівці, Білому — селищах, у яких переважно живуть кримські татари. Із залученням ОМОНу, ЦПЕ, ДПС та Росгвардії затримали 25 чоловіків – кримських татар мусульман.

Пізніше вони стали фігурантами наймасовішої справи у Криму. Усім затриманим висунули звинувачення у тероризмі та підготовці до захоплення влади в Криму.

Всім ставиться в провину членство в організації "Хізб ут-Тахрір", визнаної терористичною на території РФ.

Вся інформація обвинувачення зводиться до показань прихованого свідка під псевдонімом "Фаритів", перевірити які неможливо. Більше того, їхні слова в залі суду суперечили свідченням, які вони дали у слідчого та під час ОРМ. Крім того, було зафіксовано численні порушення прав під час суду та слідства.

Зараз у Криму за подібними обвинуваченнями заарештовано, перебуває під слідством і засуджено вже понад 80 людей. Їхня кількість зростає з кожним новим обшуком на території півострова.

Російські загарбники оточили Новоолексіївку на Херсонщині, де компактно проживають кримські татари. Загарбники проводять подворовий обхід. Вони обстріляли двоповерховий житловий будинок у центрі селища з автоматів і гранатометів, підвезли важку військову техніку.

Зараз ви читаєте новину «У Росії засудили п'ятьох кримських татар "за спробу захопити владу у Криму"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути