середа, 25 березня 2020 13:57

У пожежі загинули 146 людей

У пожежі загинули 146 людей
Родичі ідентифікують тіла загиблих у пожежі на фабриці. Фото: https://medium.com/

У Нью-Йорку, США, на фабриці Triangle Shirtwaist 146 робітників загинули в пожежі 11 березня 1911-го.

Фабрика розміщувалася на останніх трьох поверхах 10-поверхової будівлі на Мангеттені. Більшість робітниць — молоді жінки, які не говорили англійською. До фабрики можна було доїхати чотирма ліфтами. У момент пожежі працював один. У нього вміщалися 12 людей. Одні сходи були замкнені, щоб робітники нічого не крали з фабрики. Інші відкривалися лише всередину. Пожежна драбина витримувала кількох людей одночасно.

Власник Макс Бланк і Ісаак Гарріс вже мали проблеми через пожежну безпеку. Інша їхня фабрика горіла двічі. Бізнесмени застрахували своє майно від нещасних випадків. Також на фабриці були протести через низьку оплату праці. За 12-годинний робочий день без вихідних на фабриці платили $15 на тиждень. Жінок, які протестували, не випускали з приміщення. Бланк і Гарріс одні з небагатьох відмовилися платити більше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У тунелі в пожежі загинули 39 людей

Пожежа почалася зі сміттєвого відра на восьмому поверсі. Менеджер спробував загасити її, однак пожежний шланг перегнив, а клапан на ньому заіржавів. Усередині були 600 людей. Люди почали бігти до всіх виходів. Ліфт зламався після четвертого спуску. Жінки почали стрибати в шахту. Дехто згорів заживо на замкнених сходах. Деякі вистрибували з вікон. Це створювало проблеми для пожежників, бо тіла заважали піднятися. Драбини досягали лише сьомого поверху. Не мали достатньо міцної тканини, щоб ловити тих, хто стрибає.

Бланку і Гаррісу вдалося вилізти на дах. Вони перестрибнули на сусідній будинок.

Після пожежі на акцію протесту вийшли 80 тис. людей. Для фабрик і заводів ввели нові стандарти безпеки. Бланка і Гарріса звинувачували у вбивстві. Обом вдалося уникнути відповідальності.

Зараз ви читаєте новину «У пожежі загинули 146 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути