неділя, 01 травня 2022 17:40

Спецтема: Війна Росії проти України

У Польщі заявили, що не підтримають мирної угоди про здавання РФ території України

У Польщі заявили, що не підтримають мирної угоди про здавання РФ території України
Польща не підтримає мирної угоди про здачу Росії території України, заявив голова Бюро міжнародної політики президента Польщі Якуб Кумох. Фото: prezydent.pl

Польща хоче бути гарантом безпеки України поряд з іншими країнами на прохання Києва.

Варшава водночас не підтримає жодної мирної угоди, яка означатиме втрату Україною своєї території. Про це заявив голова Бюро міжнародної політики президента Польщі Якуб Кумох в інтерв'ю Gazeta.pl.

Президент Республіки Польщі Анджей Дуда й польський уряд вирішили, що країна "не ухилятиметься від відповідальності" та планує бути гарантом її безпеки.

"Зараз ми обговорюємо проєкт угоди між Україною та державами-гарантами", - сказав Кумох.

Якщо досягнуть мирної угоди, то Польщу цікавитиме лише та, яка "гарантуватиме територіальну цілісність України та її незалежність і на неї погодяться українці", заявив голова Бюро.

"Ми не ухилятимемося від відповідальності, я запевняю: не підтримаємо жодної мирної угоди, яка передала б Україну Росії. Не місце Чемберлену (прем'єр-міністр Великої Британії, який пішов на поступки Гітлеру 1938 року. - Gazeta.ua)", - підкреслив він.

Кумох зауважив, що РФ хотіла б, щоб гарантії безпеки України були повторенням Будапештського меморандуму 1994-го, додатково - щоб Київ визнав втрату Криму й Донбасу. Він назвав ці вимоги "смішними" й "нахабними" з огляду на те, що країна-окупантка на початку агресії вимагала також демілітаризації України, чия армія зараз у боях розбила значну частину російських військ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переговори з Росією йдуть дуже складно, гарантом треба залучити Китай - Кулеба

За словами Кумоха, ні Україна, ні Польща та інші країни не хочуть припинення вогню без відведення російських сил. Оскільки це означатиме можливу чергову війну.

"Росіяни позначатимуть у себе на мапах: 2014 рік - Крим і частина Донецької та Луганської областей, 2022 рік - чергові здобутки. А Путін залишить заповіт із фразою Суворова: "Мої потомки, прошу брати з мене приклад". І так зване збирання руських земель триватиме",- зауважив він.

Керівник Бюро переконаний, РФ треба здолати й вона має усвідомити, що політика мілітаризму та імперіалізму програла.

"Як до Німеччини після Другої світової війни прийшло протверезіння і вона стала важливим елементом європейської політики, так і Росія внаслідок поразки в Україні мусить відмовитися від перспективи завоювань. Їй потрібно очиститися, як-от Німеччині", - констатував Кумох.

На його думку, те, що російський диктатор Володимир Путін зараз робить в Україні, неможливе без підтримки в російському суспільстві. Тому весь цивілізований світ вимагає від росіян "трохи більшого, ніж сидіти тихо".

Кумоха запитали, чи коли-небудь засудять Путіна. Він підкреслив, що свого часу не вірив, що буде змога засудити експрезидента Сербії Слободана Мілошевича, а це вдалося.

"Путін як політик уже в чомусь приречений (на поразку. - Gazeta.ua), бо має репутацію злочинця. У політичному сенсі не має значення, сидітиме він чи ні. Я переконаний, що ця війна й поразка послаблять його владу, якщо не закінчать її", - наголосив Кумох.

Польський чиновник висловив упевненість, що Україна переможе у війні з РФ. А Польща буде одним із найважливіших партнерів Києва, який після війни допомагатиме відбудувати Україну.

Польща повідомила, що готова захищати авіапростір Словаччини, якщо країна передасть Україні літаки МіГ-29. У Словаччини нині є 12 літаків.

На початку місяця в країні заявили, що розглянуть можливість надання літаків, щоб допомогти Україні захиститися від вторгнення російських сил, якщо вдасться організувати альтернативний захист її власного повітряного простору.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі заявили, що не підтримають мирної угоди про здавання РФ території України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути