середа, 30 листопада 2022 00:54

У Польщі оголосили про зміни щодо проживання українських біженців

У Польщі оголосили про зміни щодо проживання українських біженців
З початку російської агресії з України до Польщі в'їхали майже вісім мільйонів людей. Фото: zaxid.net

Українські біженці в Польщі з березня 2023 року платитимуть за проживання у закладах розміщення.

Про відповідні зміни оголосив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Зокрема з 1 березня буде запроваджена оплата для тих українських біженців, які перебувають у колективних закладах розміщення більше 120 днів. Спочатку біженці з України покриватимуть 50 відсотків вартості проживання, через кілька місяців — 75 відсотків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща більше не буде надавати українцям безкоштовне житло

Цей обов'язок не поширюватиметься, зокрема, на людей з інвалідністю, дітей, вагітних жінок, осіб пенсійного віку та осіб, які піклуються про щонайменше трьох дітей.

Також положення передбачають, що подання заявки на номер PESEL громадянами України, які приїхали до Польщі після російського нападу 24 лютого, буде обов'язковим. Біженцям, які отримають номер PESEL і покинуть Польщу, цей номер буде заморожено.

"Ми готуємося до можливої наступної хвилі біженців… і хочемо, аби система була відповідно приготована, щоби польські платники податків якнайменше мали платити за цю можливу чергову хвилю біженців", – пояснив прем'єр-міністр Польщі.

За даними Прикордонної служби Польщі, з початку російської агресії з України в'їхали майже вісім мільйонів людей, виїхали – 6 мільйонів 200 тисяч.

Згідно зі Спецзаконом, прийнятим польським урядом у березні 2022, громадяни України, які перетнули кордон з Польщею після 24 лютого у зв'язку з початком російського вторгнення, автоматично набувають статусу тимчасового захисту і можуть легалізуватися в країні за спрощеною процедурою терміном на 18 місяців з правом продовження.

Статус тимчасового захисту звільняє українців від необхідності подавати на тимчасовий дозвіл на проживання та оформлювати Карту побуту (Карта pobytu) у перші дев'ять місяців свого перебування на польських територіях.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі оголосили про зміни щодо проживання українських біженців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути