вівторок, 06 грудня 2022 01:52

У Німеччині відреагували на заяву Макрона щодо "гарантій безпеки" для Росії

У Німеччині відреагували на заяву Макрона щодо "гарантій безпеки" для Росії
Президент Франції Еммануель Макрон виступає за діалог між Україною та РФ. Фото: Getty Images

Лідери правлячої коаліції Німеччини з подивом відреагували на слова президента Франції Емануеля Макрона щодо надання Росії "гарантій безпеки" з боку колективного Заходу.

Макрону нагадали, що НАТО ніколи не погрожувала Росії, пише DW.

"Слова Макрона вражають. НАТО ніколи не погрожувала Росії, а, навпаки, створила спільну структуру для вирішення питань безпеки, ухваливши Основоположний акт НАТО - Росія", - зазначив експерт із зовнішньої політики Соціал-демократичної партії Німеччини Нільс Шмід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Гра європейських політиків" – чому Макрон заявив про гарантії безпеки для Росії

Йдеться насамперед про гарантування європейської безпеки з боку Росії та зміцнення безпеки в Європі на випадок російської агресії. Оскільки, на думку німецького соціал-демократа, доки Росія проводитиме свою імперіалістичну зовнішню політику, доти мирний порядок в Європі загалом неможливий.

Депутат Бундестагу від опозиційного Християнсько-демократичного союзу Йоганн Вадефуль назвав пропозицію Макрона "надзвичайно проблематичною".

"Макрон перевертає все з ніг на голову, тому що гарантії безпеки насамперед потрібні Україні. Називаючи НАТО приводом для тривоги в питаннях безпеки, Макрон передусім, на жаль, сприяє російській пропаганді", - нарікає німецький політик.

Заява президента Франції має стати темою термінового обговорення між ЄС і НАТО, вважає Вадефуль.

Такої самої лінії додержується експерт із зовнішньополітичних питань партії "Союз-90"/"зелених" Юрген Тріттін. На його думку, Росія повинна спочатку озвучити обіцяні гарантії безпеки для України.

Його підтримує і член парламентської фракції Вільної демократичної партії Німеччини Ульріх Лехте, який при цьому підкреслив, що "агресія завжди йде з Москви".

Проте у Макрона є й прихильники серед німецьких правих популістів та лівих. Голова опозиційної правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" Тіно Чрупалла, навпаки, позитивно оцінює пропозиції Макрона і вважає "провалом правлячої коаліції" те, що такі ініціативи виходять з Парижа, а не з Берліна.

Депутат Бундестагу від Лівої партії Ян Корте вважає, що пропозиція президента Франції вимагає ретельного вивчення.

Лідер німецьких лівих Мартін Ширдеван взагалі привітав заяву Макрона, наголосивши на тому, що "партії терміново потрібні мирні переговори, щоб покласти край цій нещасливій війні".

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Захід повинен розглянути, як задовольнити потребу Росії в гарантіях безпеки, якщо її президент Володимир Путін погодиться на переговори про припинення війни в Україні.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що гарантією безпеки для Росії можна вважати те, що європейська судова система є гуманною – вирок в Гаазі не передбачає смертної кари.

Макрон неодноразово виступав за продовження діалогу між Україною та РФ, він також один з небагатьох європейських лідерів підтримує зв'язок з Володимиром Путіним.

Зараз ви читаєте новину «У Німеччині відреагували на заяву Макрона щодо "гарантій безпеки" для Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути