понеділок, 16 грудня 2019 11:47

У НАТО занепокоєні надмірною активністю російських субмарин

У НАТО занепокоєні надмірною активністю російських субмарин
У жовтні навколо Норвегії виявили одразу 10 субмарин РФ. Фото: 24tv.ua

У НАТО зафіксували найбільшу активність підводних човнів Росії з кінця "холодної війни". У жовтні навколо Норвегії виявили одразу 10 субмарин РФ.

У Північній Атлантиці в середині жовтня 2019 року цілий рій сучасних російських підводних човнів спочатку відкрито просунувся на захід через територію між Гренландією, Ісландією та Великою Британією - у так званий GIUK-прохід. Потім пішов на велику глибину, пише RND.

Цей випадок не поодинокий. Тому модернізація морських можливостей зараз є предметом гострих дискусій у штаб-квартирі Альянсу у Брюсселі.

"Росія постійно збільшує свої операції під водою. Найбільше це стосується Північної Атлантики та Норвезького моря. НАТО на це відреагує, серед іншого, посиленням патрулювання. Крім того, вкладатимемо гроші в сучасні протисубмаринні повітряні засоби", - заявила речниця НАТО Оана Лунгеску.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Севастополі затонув док з підводним човном

Прес-секретар підкреслила, що Північна Атлантика залишається "життєво важливою для безпеки Європи" щодо маршрутів військового постачання, шляхів цивільної торгівлі та каналів зв'язку.

Західні планувальники стурбовані зв'язком між підводними човнами та ракетами, які росіяни можуть запустити. За останні роки президент РФ Володимир Путін вдосконалив обидві сфери. Субмарини стали набагато тихішими, а ракети швидшими. Очікують, що російські човни отримають надзвукові ракети протягом 2020 року і невідомо, чи можуть сучасні західні системи перехоплення їх зупинити.

Минулого тижня в Північній Атлантиці розпочалася масштабна російська операція з підводними човнами. Це найбільша російська операція, в якій задіяні підводні човни із часів холодної війни. Аналітики вважають, що це не навчання, а військова операція, мета якої - демонстрація сили. Росія прагне показати, що її човни здатні захищати свої бази та загрожувати східному узбережжю США.

Зараз ви читаєте новину «У НАТО занепокоєні надмірною активністю російських субмарин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути