Ексклюзиви
середа, 27 лютого 2019 19:20

У Любліні з'явиться пам'ятник українському священику Омеляну Ковчу

У Любліні з'явиться пам'ятник українському священику Омеляну Ковчу
У Польші поставлять пам'ятник українському священику Омеляну Ковчу. Фото: Galinfo

У польському Любліні на території колишнього концтабору Майданеку поставлять пам'ятник українському греко-католицькому священику Омеляну Ковчу, якого вважають символом примирення і згоди між людьми.

Відповідне рішення міськрада затвердила рік тому. Пам'ятник буде створено з ініціативи Люблінського фонду духовної культури пограниччя. Його виготовленням займається київський скульптор Олександр Дяченко. Про це повідомило видання "Наше слово".

На пам'ятнику буде напис польською, українською мовами та івритом з фрагментом листа отця до сім'ї, де він просить не намагатися звільнити його з концтабору: "Тут ми всі рівні: поляки, євреї, українці, росіяни, латиші та естонці. Я єдиний священик серед них. Я навіть не можу собі уявити, як вони будуть тут без мене. Тут я бачу Бога, який однаковий для всіх нас, незалежно від наших релігійних відмінностей. Можливо, наші церкви різні, але один і той самий Великий і Всемогутній Бог веде нас. Коли я молюся, кожен теж молиться... Вони вмирають по-різному, і я допомагаю їм пройти цей маленький місточок до вічності".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перед обличчям нинішніх загроз - історики закликають згадати жертв українсько-польської війни

Омелян Ковч народився 20 серпня 1884 р. у селі Космач на Косівщині в родині священика. У 1919-1921 роках він служив капеланом в Українській Галицькій армії. Після початку Другої світової війни виступав проти переслідування людей різних національностей, у тому числі хрестив і рятував євреїв, відвідував їх у гетто і заборонив своїм парафіянам брати участь в антиєврейських діях.

У січні 1943 року отця Омеляна Ковча заарештували і ув'язнили в концтаборі Майданек. Отець до останнього дня життя сповідав і причащав в'язнів концтаборуКовч помер від флегмони ноги, що призвела до серцевої недостатності.

У 2001 році Папа Римський Іванн Павло II проголосив отця Омеляна Ковча блаженним мучеником разом з іншими мучениками греко-католицької церкви.

Зараз ви читаєте новину «У Любліні з'явиться пам'ятник українському священику Омеляну Ковчу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути