Ексклюзиви
вівторок, 02 липня 2024 08:12

У Латвії зареєструвала стосунки перша одностатева пара

У Латвії зареєструвала стосунки перша одностатева пара
Латвія легалізувала одностатеві партнерства. Фото: pixabay.com

У Латвії набув чинності закон про цивільні партнерства.

Перша пара чоловіків уже зареєстрували свої стосунки у ніч проти 1 липня, пише Reuters.

"Ми разом вже п'ять із половиною років, тому для нас це здебільшого практична річ", - зазначив один із партнерів.

Після оформлення цивільного партнерства вони обмінялися срібними каблучками. Пара заявила, що замінить їх на золоті після того, як у Латвії легалізують одностатеві шлюби.

"Наразі в кількох нотаріальних конторах, у яких можна зареєструвати цивільне партнерство, зібралися черги з пар. Після набуття законом чинності вони прагнуть зареєструвати свої стосунки якнайшвидше", - повідомив латвійський активіст Каспарс Залітіс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще одна країна легалізує одностатеві шлюби

Відповідно до закону про цивільні партнерства двоє людей будь-якої статі, які перебувають у близьких стосунках, ведуть спільне домогосподарство, не є водночас родичами за прямою лінією або подружжям, можуть юридично укласти у нотаріуса договір про партнерські стосунки.

"Щоб укласти партнерство, двоє повнолітніх людей повинні будуть разом прийти до присяжного нотаріуса. Парі видадуть нотаріальний акт про укладення партнерства. У цьому акті підтверджується готовність сторін вести спільне господарство, підтримувати один одного і піклуватися один про одного", - сказано в повідомленні.

Зареєстровані партнери отримують можливість ухвалювати рішення, пов'язані з лікуванням партнера, коли людина у стані, в якому не може самостійно подбати про себе чи ухвалювати рішення; отримують податкові пільги у разі взаємних подарунків чи позик, отримують низку соціальних гарантій (наприклад, право отримати невиплачену партнеру пенсію після його смерті).

Естонія також узаконила одностатеві шлюби. 20 червня парламент країни ухвалив поправки до закону "Про сім'ю" та інші супутні закони, які дозволяють укладати шлюб повнолітніх осіб однієї статі. "За" проголосували 55 депутатів зі 101, проти - 34. Голосування було пов'язане з питанням про довіру уряду. Закон набув чинності з 1 січня.

Зараз ви читаєте новину «У Латвії зареєструвала стосунки перша одностатева пара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути