понеділок, 23 січня 2023 08:45

Спецтема: Війна Росії проти України

У Конгресі США закликали надати Україні далекобійні ракети

У Конгресі США закликали надати Україні далекобійні ракети
Дальність ракет ATACMS до 300 км. Фото: US Army

Сполученим Штатам Америки необхідно надати Україні оперативно-тактичні балістичні ракети ATACMS дальнього радіуса дії.

Їх можна буде використати для завдання ударів по цілях, зокрема у тимчасово окупованому Криму. Про це заявив голова комітету із закордонних справ Палати представників Майкл Маккол в інтерв'ю телеканалу ABC News.

Республіканець нагадав, що українці раніше успішно освоювали усі види озброєнь, які надала Америка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США готуються передати Україні нові ракети із радіолокаційним наведенням – Politico

"Переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger, протитанкові ракетні комплекси Javelin, реактивні системи залпового вогню HIMARS. Вони перемагають, коли ми даємо те, що їм потрібно", наголосив Маккол.

Днями міноборони США публічно визнало потребу України в ракетах великої дальності. Але дискусія між Вашингтоном і Києвом щодо постачання таких ракет триває, заявили в Пентагоні.

Україна не раз просила США передати далекобійні ракети ATACMS. У вересні торік головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний спрогнозував новий етап війни з Росією після деокупації Криму і пояснив, чому Україні потрібні далекобійні ракети.

Тоді ж міністерство закордонних справ Росії заявило, що США визнають "безпосередньою стороною конфлікту" в Україні, якщо ті вирішать надати Києву ракети більшої дальності. Мовляв, Вашингтон "перетне червону лінію", надавши Україні такі ракети.

Держдеп відреагував на це. Заявив, що надають Україні зброю для захисту територіальної цілісності від російської агресії.

США навряд чи найближчим часом поставлятимуть Україні далекобійні ракетні системи ATACMS, попри успішні контрнаступальні дії української армії. Причиною назвали те, що ситуація на полі бою поки що не змінилася настільки, щоб говорити про різку зміну стратегії підтримки України, писало СNN у вересні.

Зараз ви читаєте новину «У Конгресі США закликали надати Україні далекобійні ракети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути