Ексклюзиви
субота, 10 жовтня 2020 17:42

У Киргизстані затримали експрезидента Атамбаєва та ввели комендантську годину

У Киргизстані затримали експрезидента Атамбаєва та ввели комендантську годину
У Киргизстані затримали експрезидента Алмазбека Атамбаєва. Фото: REUTERS

У Киргизстані на тлі тривалих протестів затримали експрезидента Алмазбека Атамбаєва, у країні запровадили комендатську годину, а спікер парламенту країни подав у відставку.

Про це повідомляють ТАСС і DW з посиланням на Державний комітет національної безпеки (ДКНБ) Киргизстану.

"Спікер парламенту Киргизстану від партії "Бір Бол" ("Єдність") Миктибек Абдилдаєв подав у суботу у відставку. Про це він заявив під час проведення позачергового засідання парламенту... Абдилдаєв був обраний спікером чотири дні тому також під час позачергового засідання законодавчого органу", - повідомляють інформагентства.

Повідомляється, що з 6 жовтня у Киргизстані змінилися три мери. А одразу кілька партій, які навіть не входять до складу парламенту, оголосили про призначення свого прем'єр-міністра.

"Експрезидент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв затриманий на підставі слідчого доручення у рамках кримінальної справи за фактом організації масових заворушень у Бішкеку. Поряд з Атамбаєвим затримані колишній співробітник 9-й служби ДКНБ, начальник охорони колишнього глави держави Канат Сагинбаєв, а також ексглава цієї служби, охоронець експрезидента Дамір Мусакеєв. ДКНБ затримав також колишнього керівника апарату Атамбаєва - Фаріда Ніязова, а також його синів експрезидента - Кадира і Сеїда", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мітинги у Киргизстані: в країні вводять надзвичайний стан

Також надійшла інформація, що у резиденцію Алмазбека Атамбаєва у селі Кой-Таш під Бішкеком прибув спецназ, біля стіни однієї з будівель під прицілом правоохоронців стояли кілька людей. Поруч з ними - дружина колишнього президента Раїса Атамбаєва.

Повідомляється, що у столиці Киргизстану Бішкеку оголошено надзвичайний стан, президент республіки розпорядився ввести війська і спецтехніку. У місті введуть комендантську годину і встановлять контроль за засобами масової інформації.

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков заявив про готовність піти у відставку на тлі масових протестів, але після того, як в країні затвердять легітимних керівників.

Жеенбеков також вважає, що "політична ситуація досягла критичної точки", йдеться в його офіційній заяві.

Зараз ви читаєте новину «У Киргизстані затримали експрезидента Атамбаєва та ввели комендантську годину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути